Skip to main content

Novi Sad dobio Prolaz Srđana Aleksića

Autonomija 23. jul 2009.
2 min čitanja

srdjan.jpgU centru Novog Sada od danas postoji Prolaz Srđana Aleksića, koji je dobio ime po mladiću iz Trebinja ubijenog u rodnom gradu zato što je branio komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.
Prolaz Srđana Aleksića je u strogom centru grada i u njega se može ući iz Zmaj Jovine ulice i iz Ulice Ilije Ognjanovića. U prolazu se nalazi i nekoliko kafića, koji su omiljena mesta za izlazak mladih Novosađanki i Novosađana.
Zahvaljujući gradu Novom Sadu, otac pokojnog mladića Rade Aleksić kroz suze je kazao da želi da mladi “usvoje Srđana kao simbol dobrote”.
“Želim vam da imate prijatelja u životu na koga se možete uvek osloniti, i u dobru i u zlu, i da taj prijatelj ima u vama takođe prijatelja na koga se može osloniti. Takav je bio Srđan. Danas je Novi Sad ponovo moj grad, hvala vam”, rekao je Rade Aleksić na ceremoniji otkrivanja table sa nazivom “Prolaz Srđana Aleksića”.
Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je da je Srđan Aleksić antiratni heroj, koji je jasno dao do znanja da rat donosi mržnju, glupost i da sa ratom nema budućnosti.
“Srđan je jasno dao do znanja da su vrednosti kao što su tolerancija, razumavenja različitosti, suživot… zapravo civilizacijske tekovine koje nisu ograničene ni prostorom ni vremenom”, rekao je Jovanović.
Dodao je da je veza između Srđana Aleksića i Novog Sada u tome što je Novi Sad grad koji je zasnovan na toleranciji, suživotu i razumevanju kroz vekove.
Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov rekao je da želi da poruči mladima u celom regionu da bi ljudi poput Srđana Aleksića trebalo da im budu uzor.
“Mladima ne smeju da budu uzor razni zločinci i nabeđene patriote, koji su davali naloge da se ubijaju nedužni civili”, kazao je Popov.
Srđan Aleksić ubijen je u januaru 1993. godine, u centru Trebinja, u neposrednoj blizini policijske stanice.
On je pokušao da odbrani Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja, koga su cetvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.
Aleksić je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i pretukli ga kundacima do smrti.
Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece. Glavović svake godine obilazi grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je sa Radetom Aleksićem.
Inicijativu za imenovanje Prolaza Srđana Aleksića Skupštini Novog Sada podnele su nevladine organizacije okupljene u Građanskoj Vojvodini i u Igmanskoj inicijativi.
Ove nevladine organizacije uputile su danas inicijativu i ostalim gradovima u regionu da slede primer Novog Sada.
(Beta)