Skip to main content

Pastor: Aktuelni Ustav Srbije neprihvatljiv

Info 20. дец 2008.
2 min čitanja

Ištvan PastorPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je u subotu da je za tu stranku regionalni interese važniji od opšteg i ponovio da je aktuelni Ustav Srbije neprihvatljiv.
„Mi smo manjinska, mađarska stranka usko vezana za regionalni vojvođanski interes. Naše čvrsto opredeljenje je da nema opšteg interesa zarad kojeg bi smo se odrekli regionalnog interesa“, rekao je Pastor na Trećoj vojvođanskoj konvenciji.
Prema njegovim rečima, bilo je teško i rizično doneti odluku o učešću na ovom skupu relativno malih, autonomaških stranaka, jer i u SVM postoje mišljenje da se radi o dogovoru nedovoljno uglednih ličnosti i da nije pravi trenutak za dodatnu promociju njihovih stavova.
„Smatram da je ovaj sastav učesnika konvencije ugledan, pošto se radi o ljudima koji su ostali verni svojim idealima, odnosno nisu ih prodali radi trenutne stranačke ili lične koristi. S druge strane, trenutak za konferenciju ovakvog tipa nikad neće biti povoljan“, kazao je Pastor na konvenciji održanoj amfiteatru Sportsko-poslovnog centra „Vojvodina“.
Pastor je kazao da je i za SVM, kao i za ostale učesnike konvencije, aktuelni Ustav Srbije neprihvatljiv i da će se ta partija boriti protiv njega do kraja.
„Za nas je Ustav neprihvatljiv, što je i razumljivo pošto daje nedovoljnu autonomiju Vojvodini, ali je čudno što je neprihvatljiv i za one koji su ga doneli, pa ga sve češće krše“, rekao je lider SVM aludirajući da nepoštovanje ustavne odredbe da sedam odsto budžeta Srbije pripadne Vojvodini.
To što se u Skupštini Srbije „oteže“ sa prihvatanjem Predloga statuta Vojvodine Pastor je ocenio kao potpuno skidanje maski.
„Možemo slobodno reći da je ‘kralj nag’, da iza velikih proevropskih reči nema političke volje da se one i ostvare. Situaciju možemo promeniti samo mi sami, vršeći stalni pritisak“, rekao je Pastor, koji je i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu.
On rešenje vidi u otvorenom dijalogu i kompromisima, uz opasku da ukizivanje na probleme ne znači pokušaj destabilizacije zemlje.
„Nema uslaska Srbije u Evropsku uniju dok ne reši svoje unutrašnje odnose, a to su pitanje položaja Vojvodine, decentralizacija i dalja demokratizacija čitavog društva“, zaključio je Pastor.
Skup je otvorio i pročitao uvodno izlaganje predsednik Inicijativnog odbora 3. konvencije i bivši visoki komunistički pokrajinski funkcioner Živan Berisavljević, a završni dokument, rezoluciju, obrazložio je jedan o njegovih glavnih autora Slobodan Budakov.
(Tanjug)