Skip to main content

Nacionalizam iznad ljudskih prava

Autonomija 10. дец 2011.
2 min čitanja

Na 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, sa žaljenjem možemo konstatovati da su u 2011. godini ljudska prava u svakodnevnom životu u Srbiji unazađena u odnosu na 2010. godinu, smatraju stručnjaci i aktivisti u toj oblasti.

“Važno je da se, naravno, svi podsetimo toga dana, da se svi podsetimo koliko je važno da svakoga dana pokažemo privrženost ljudskim pravima i naravno da pozovemo i sve državne organe da zdušno rade na sprečavanju i efikasnom procesuiranju svih onih koji krše ljudska prava”, poručila je u izjavi za Dojče vele Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Zabranjena Parada ponosa

“Na žalost, možemo da kažemo da je u ovoj godini dirksiminacija i dalje veoma raširena pojava. Naročito treba da nas žalosti da su i neka dostignuća koja smo nekako uspeli da ostvarimo u prethodnoj godini, poput održavanja Parade ponosa, ove godine je to pravo na mirno okupljanje bilo uskraćeno, odnosno nisu bili stvoreni društveni uslovi da se Parada ponosa održi u sigurnom i bezbednom okruženju”, navodi Petrušićeva.

Goran Miletić iz organizacije Branioci ljudskih prava slaže se da su se u ovoj godini u oblasti poštovanja ljudskih prava promenile na gore. „Pomenuću samo zabranu Parade ponosa, što je zapravo zabrana poštovanja osnovnog ljudskog prava na slobodu okupljanja. Srbija prilično loše stoji po svim parametrima poštovanja ljudskih prava. Zbog toga sve skupa to deluje prilično neprilično za jednu zemlju koja je članica Saveta Evrope”, ocenjuje Miletić.

Jedan korak napred, dva nazad

Saša Gajin iz Koalicije protiv diskriminacije kaže da je svestan da se država nalazi u velikim problemima, ali ocenjuje da to ne može biti opravdanje za nedovoljno bavljenje tematikom ljudskih prava. „Kao da neke druge vrednosti, kao što je nacionalizam, i neka reklo bi se lažna briga za teritorijalni integritet…, zauzimaju vidno mesto. A ove teme kada se radi o demokratiji i o ljudskim pravima – na njih se mnogo ne računa. Vodi se ona dobro poznata politika: jedan korak napred, dva koraka unazad”, smatra Gajin.

Kako navode naši sagovornici, Srbija je, do  duše nastavila da donosi zakone i propise koji se tiču i oblasti ljudskih prava, ali vrlo često izostaje primena tih pozitivnih propisa u praksi.

(Deutsche Welle)