Skip to main content

Srbija bez statusa kandidata

Izdvajamo 09. дец 2011.
2 min čitanja

Predsednik Evropskog saveta Van Rompej potvrdio je da se odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji odlaže do marta sledeće godine.

On je danas na konfernciji za novinare u Brieselu najavio da će  12. februara biti sledeća procena o tome da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata EU, a u martu doneta konačna odluka.
Dodao je da Unija ostaje privržena integraciji Zapadnog Balkana.
„Srbija je napravila značajan napredak u saradnji s Hagom, hapšenjem haških begunaca, dijalog Beograda i Prištine je pokrenut i daje prve rezultate, dok se primena sporazuma kreće napred. Ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem i da poboljša odnose s Prištinom“, kazao je Rompej.

„Nastavićemo da procenjujemo situaciju i da procenjujemo dokle je Srbija došla, a u februaru 2012. Veće će odlučivati i o napretku Srbije što će potvrditi Savet Evrope početkom marta“, dodao je.

Inače, u nacrtu zaključaka Evropskog saveta , a u koje je agencija Beta imala uvid navodi se: „S ciljem da se Srbiji odobri status zemlje kandidata za članstvo u EU do marta 2012, Evropski savet zadužuje Savet ministara EU da prouči i potvrdi da je Srbija nastavila da ubedljivo ispunjava preuzete obaveze i da je ostvarila dalji napredak u kretanju ka iskrenom sprovođenju postignutih spporazuma u dijalogu, uključujući i sporazum o intergisanom upravljanju prelazima/granicama (IBM) kao i da je postigla sporazum o učešću svih strana u regionalnoj saradnji i da aktivno sarađuje u obezbeđeivanju da Euleks i Kfor izvršavaju svoje mandate“, navodi se u predlogu zaključaka.

U tekstu se dodaje da „Evropski savet (vođe EU) konstatuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila ka ispunjavanju političkih merila ustanovljena Evropskim savetom iz Kopenhagena (o političkoj demokratiji i funkcionalnoj tržišnoj privredi) i zahteva Procesa stabilizacije i pridruživanja kao i da je postignut vrlo zadovoljavajući nivo u saradnji Srbije s Haškim tribunalom“. Evropski savet pozdravlja i to što se Srbija „ponovo angažovala u dijalogu Beograd-Prština i što iskreno ide ka primeni dogovora uključujući i sporazum o integracionom upravljanju granicama/prelazima (IBM)“.

U nacrtu zaključaka „Evropski savet pozdravlja ocenu Evropske komisije o valjanom napretku koji je ostvarila Crna Gora koja je postigla sveukupno zadovaljavajuće rezultate“.

„Sa ciljem da se otvore pregovori o članstvu sa Crnom Gorom u junu 2012. Evropski savet zadužuje Savet ministara EU da istraži napredak Crne Gore u primeni reformi posebno kada je reč kriminalu, vladavini zakona i temeljnim pravima, a naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na temlju izveštaja koji Evropska komisija treba da predstavi u prvoj polovini 2012“, navodi se u tekstu.

(Beta)