Skip to main content

LSV – dobra udavača

Autonomija 21. jul 2009.
2 min čitanja

lsv.jpgStranka G17 plus i njen lider Mlađan Dinkić otvorili su sa zakon o regionalizaciji i priču o povezivanju s regionalnim stranakama,
što je nagovestilo pregrupisavanje na političkoj sceni za eventualno novi izborni ciklus u Srbiji. Funkcioner G17 plus Vlajko Senić izašao je u javnost s tvrdnjom da će se „eksperti“ okušati samostalno na narednim izborima, mada celokupna priča pre lični na onu „kao stožer kolacije s regionalnim partijama“. Sličan blok, ali sa socijaldemokratskim partijama, najavljuje se i oko SDP-a Rasima Ljajića. Kako „Dnevnik“ saznaje, „ekspertski“ model za buduće izbore, kojim G17 plus želi da zadrži ulogu koju je do sada igrao u zemlji i vlasti, još uvek nije priveden kraju, mada se ne zna koliko je zapravo odmakao. Možda najviše s novoformiranom strankom šumadijskog lidera i gradnonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića.
Jedan od lidera Bošnjačke liste Esad Džudžević podseća na to da oni s G17 plus imaju okvirni sporazum, potpisan u startu funkcionisanja ove Vlade, o „nekim načelnim stvarima“.
– To je bio deo tadašnjeg ambijenta, ali je taj sporazum faktički mrtvo slovo na papiru – dodaje Džudžević. On kaže da o najvažnijim stvarima Bošnjačka lista razgovara uglavnom s DS-om, odnosnom predsednikom Borisom Tadićem, kao stožerom vladajuće koalicije.
– Ideja G17 plus da okupi regionalne stranke koje bi na izborima nastupile zajedno je atraktivna ideja, ali Bošnjačka lista ne učestvuje u tim razgovorima i na sledećim izborima naš strateški partner ostaju Tadićeve demokrate – kaže Džudžević.
Funkcioner i poslanik LSV-a Radovan Radovanović kaže da je iz medija video da provejava tema o povezivanju regionalnih stranaka oko G 17 plus. On ukazuje na to da se sve to zbiva u sklopu preregistracije stranaka, koja startuje sutra.
– I to vodi prekomponovanju na političkoj sceni Srbije, tako da se mogu očekivati svakakvi obrti. Što se Lige tiče, mi imamo svoje tradicionalne saveznike na političkom nebu Vojvodine. To su prijatelji s kojima smo i do sada dva puta izlazili na izbore u okviru Koalicije „Zajedno za Vojvodinu“. Van tog kruga mi za sada i ne razmišljamo – kaže Radovanović.
Komentarišući svojevrsni projekat regionalnih stranaka, Koaliciju za tolarancija“, u kojoj su bili LSV, SDP i SVM, naš sagovornik kaže da je za Ligu bio interesantan i „projekat koji je umalo prošao cenzus“.
– A nije prošao jer smo dosta kasno krenuli, a uz tri stranke, bilo je i dosta nevladinih organizacija – objašnjava Radovanović, i podseća na to da je to bilo okupljanje samo za jedne izbore.
Na pitanje koliko je za LSV atraktivno udruživanje socijaldemokratskih partija koje najavljuje Rasim Ljajić, on kaže da o tome ništa nije čuo direktno od lidera sandžačkog SDP-a.
– Od svih drugih da, od njega ne. To udruživanje interesanto je za političku scenu Srbije, ali ne toliko i za Ligu. Za nas kao socijaldemokrate zasad je Vojvodina dominantna, a što se tiče republičkih izbora, kod nas u Vojvodini se kaže da ima dobrih udavača i onih koje nisu poželjne. LSV će uvek biti dobra udavača – zaključuje Radovanović.
(Dnevnik)