Skip to main content

Gruhonjić: RTV ne sme da bude pastorče

Autonomija 21. jul 2009.
2 min čitanja

Dinko GruhonjićPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je danas da je država dužna da Radio-televiziji Vojvodine (RTV) obezbedi iste uslove za rad koje ima i Radio-televizija Srbije (RTS).
“Interes građana je da RTV radi u boljim uslovima, a država je dužna da RTV-u sagradi novu zgradu, poput one koju je imala na Mišeluku, koja je srušena tokom NATO bombardovanja”, rekao je Gruhonjić novinarima nakon sastanka sa direktorom RTV-a Blažom Popovićem.
Gruhonjić je ocenio da RTV “ne može biti ničije pastorče”, što znači da RTS-ova zgrada u Beogradu izgleda kao spejs-šatl, a da RTV istovremeno u Novom Sadu plaća zakup Naftnoj industriji Srbije za najobičniju poslovnu zgradu.
Govoreći o novim ljudima na čelu RTV-a, Gruhonjić je rekao da su novi rukovodioci spremni na dijalog i kritiku, za razliku od veoma loših odnosa sa starim rukovodstvom koje je bilo zatvoreno za bilo koji vid saradnje i nije mnogo uradilo na transformaciji te medijske kuće u javni servis.
“Podatak da u novom rukovodstvu RTV-u ima i osnivača NDNV-a govori o tome da ta medijska kuća ide u dobrom pravcu i da za to, nadamo se, postoji i dobra politička volja”, rekao je Gruhonjić i apelovao na građane da, i pored nezadovoljstva programskim sadržajem, nastave da plaćaju RTV pretplatu.
Gruhonjić je danas Popoviću uručio člansku kartu NDNV-a i tom prilikom poručio da će, ukoliko on ne bude radio u skladu sa tradicijom tog najstarijeg nezavisnog novinarskog udruženja na području bivše Jugoslavije, biti isključen iz članstva.
Popović je rekao da je cilj RTV-a da stvori što više mostova prijateljstva sa medijskim organizacijama i institucijama u Vojvodini, koja će predstavljati dobru osnovu za saradnju u vremenima kada ta medijska kuća ojača.
On je rekao da je u ovom trenutku jako dobro da u Vojvodini, poput NDNV-a, bude što više korektivnih faktora, koji su u ranijim godinama bili izopšetni iz saradnje sa RTV-om.
“Još jednom apelujem na sve građane Vojvodine za strpljenje. Naš program se možda nije popravio, ali se u njemu oseća povratak funkcije javnog servisa”, rekao je Popović i najavio skori početak svakodnevnog dvoiposatnog programa sa dopisništvima u gradovima Vojvodine.
Popović je rekao da su najveći problem RTV-a u ovom trenutku dugovi od tri miliona evra i da će se situacija donekle popraviti, ukoliko se sa poveriocima dogovori reprogram dugova, u međuvremenu se proda plac na Mišeluku i ako Izvršno veće Vojvodine pomogne prilikom isplate otpremnina za višak zaposlenih.
(Beta)