Skip to main content

Koštunica: Nacrt statuta korak ka federalizmu

Autonomija 29. сеп 2008.
2 min čitanja

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da u nacrtu Statuta Vojvodine ima „mnogo detalja“ koji, kako je naveo, upućuju na neke elemente državnosti Vojvodine. Koštunica je na konferenciji za štampu u sedištu DŠ rekao da je nacrt Statuta Vojvodine korak nazad u odnosu na Ustav Srbije iz 2006. godine i da predstavlja „korak u pravcu federalizma“ Srbije po uzoru na Ustav SFRJ iz 1974.
Ustavom iz 1974. stvorene su institucionalne pretpostavke za raspad SFRJ, dodao je Koštunica i izrazio bojazan da nacrt Statuta Vojvodine „smera istim pravcem“.
Govoreći o nacrtu Statuta Vojvodine koji su predložile vladajuće stranke u pokrajini, Koštunica je rekao da je on u suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer se njime pokrajini daju neke nadležnosti iz oblasti sudstva i zakonodavstva. Kao primere, Koštunica je ukazao da se nacrtom Statuta predviđa da odluke pokrajinske Skupštine mogu imati „značaj zakona“, kao i da se Skupštini daje nadležnost da utvrđuje mrežu sudova u Pokrajini i da bira „visoke“ nosioce pravosudnih funkcija. Koštunica je zamerio što se nacrtom Statuta Vojvodina postavlja kao pokrajina nacionalnih zajednica čime se, prema njegovom mišljenju, uvodi konstitutivnost nacija i elementi državnosti.
Lider DSS je dodao da je u nacrtu Statuta protivustavna i odredba o prihodima Vojvodine, osnivanju Razvojne banke Vojvodine i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Osnivanje Razvojne banke Vojvodine, prema mišljenju Koštunice, je protivustavno jer je bankarski sistem, kako je naveo, u nadležnosti Republike. Koštunica je kao spornu naveo i odredbu o glavnom gradu Pokrajine, jer je, kako je naveo, Ustavom Srbije predviđeno postojanje samo jednog glavnog grada. Lider DSS je dodao i da je sporno što su predlagači nacrta Statuta političke stranke, a ne pokrajinski poslanici, Izvršno veće i građani Vojvodine, što je, po njemu, jedino u skladu sa zakonom. Koštunica je naveo i da ima premalo vremena za javnu raspravu o Statutu Vojvodine, kao i da je on do sada u celosti objavljen samo u novosadskom „Dnevniku“.
On je najavio da će se DSS svim pravnim sredstvima u Skupštini Vojvodine i Ustavnom sudu boriti protiv usvajanja tog nacrta Statuta Pokrajine. Koštunica je rekao i da je DŠ pripremio svoj nacrt Statuta Vojvodine i da je spreman da taj predlog bude upoređen sa nacrtom Statuta vladajućih stranaka u Pokrajini.

(Beta)