Skip to main content

Egereši: U Statutu nema separatističkih tendencija

Autonomija 29. sep 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je danas da u predlogu novog Statuta Vojvodine nema separatističkih tendencija, već da taj tekst predstavlja veliki iskorak u odnosu na dosadašnje pravno, institucionalno i političko stanje. Na skupu „Decentralizacija Srbije – Ustav, Statut Vojvodine, Regionalni razvoj“, Egereši je rekao da ponuđeno rešenje nije optimalno, ali da je u skladu sa Ustavom i da predstavlja presek političke realnosti u Srbiji. „Statut ne može biti iznad propisanih ustavnih određenja, ali ni ispod ovlašćenja Ustava, niti je to sadašnje rukovodstvo Vojvodine spremno da učini“, rekao je Egereši. Egereši je ocenio da predlog Statuta pored ostalog naglašava vezanost Vojvodine i Srbije na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji, multikulturalnost i multikonfesionalnost pokrajine, garantuje nacionalnu i rodnu ravnopravnost.
Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić rekla je da predlagači statuta imaju obavezu i da će pozvati sve aktere na dijalog o tom predlogu, kako bi konačan rezultat bio koristan za sve građane i građanke Vojvodine i Srbije. Ona je ukazala da u srpskom društvu postoje stereotipi i predrasude o decentralizaciji, rodnoj ravnopravnosti i nacionalnim temama, koje opterećuju i usvajanje Statuta Vojvodine.
Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov rekao je da će ta nevladina organizacija predložiti izmenu dela Ustava koji se odnosi na teritorijalnu organizaciju Srbije. On je rekao da je Ustav Srbije usvojen bez javne rasprave, dogovorom političkih stranaka, iako su predsednik Srbije i Vlada prethodno predložili dva ustavna koncepta koja uopšte nisu razmatrana. Prema rečima Popova, manjkava ustavna rešenja o teritorijalnoj organizaciji, trebalo bi da budu zamenjena odredbama ponuđenim u konceptu predsednika Srbije, koje predviđaju visok stepen decentralizacije i visoka ovlašćenja pokrajinama.
Skup „Decentralizacija Srbije – Ustav, Statut Vojvodine, Regionalni razvoj“ organizovao je Centar za regionalizam iz Novog Sada.

(Beta)