Skip to main content

Komšić: Statut APV približio vrh demokrata DSS-u

Autonomija 17. jul 2009.
2 min čitanja

komsic.jpgPolitički analitičar Jovan Komšić ocenio je da stavovi pojedinih funkcionera Demokratske stranke, koji su i na visokim pozicijama vlasti, o vojvođanskom statutu, kao što su poslednje primedbe ministra Milana Markovića o neustavnosti pojedinih odredbi tog akta, „umnogome podsećaju na stavove koje u tom pogledu zastupa DSS“. Komšić za naš list napominje da odnos DS-a prema statutu APV i kroz izjave njenog lidera ukazuje na to da se ta partija „vraća na pozicije DSS-a“ i kad je reč o procesu regionalizacije. On je kao potvrdu te tvrdnje naveo zalaganje za simetrični model regionalizcije i marginalizovanje istorijskih i političkih principa u tom procesu.
– Ministar Marković ima pravo da pokrene proceduru provere ustavnosti statuta pred Ustavnim sudom Srbije ako smatra da tu ima nečeg spornog. Ovako, licitiranjem pojedinaca, priča o statutu postala je jalovo smaranje i potcenjivanje građana – kaže Komšić.
On smatra da je Pokrajinski odbor DS-a u pravu kad ukazuje na to da ocena ustavnosti nije stvar pojedinačnih procena već nadležnih institucija, odnosno Ustavnog suda Srbije. Ipak, naš sagovornik napominje da je ova reakcija vojvođanskih demokrata prilično zakasnela, kao i da ne veruje da je ta reakcija i nagoveštaj ozbiljnijih sukoba u DS-u zbog statuta. Komšić, naime, podseća na to da je šef PO DS-a Dušan Elezović više puta javno poručio da ne postoji nikakav konflikt unutar DS-a o tom pitanja, te da su suprotne tvrdnje zlonamerne.
– Nije realno očekivati da Elezović sad zauzme oštriji stav prema centrali u Beogradu. Ovo je samo pokušaj pokrajinske organizacije DS-a da zadrži komunikaciju sa svojim biračima, a verovatno i članovima u Vojvodini. Jer, višemesečno ćutanje nakon upućivanja predloga statuta u Beograd, odnosno ta defanzivna pozicija, mogla bi ih dosta koštati na narednim izborima – ocenio je Komšić.
Komentarišući, pak, otklon prema najvišem pravnom aktu Vojvodine, koji demonstrira i LSV, i koji se sad fokusira isključivo na najavljene ustavne promene, Komšić kaže da bi politička doslednost svih kritičara odnosa centralne vlasti prema statutu podrazumevala izlazak iz vlasti na republičko nivou. On napominje da to, ipak, nije cilj ni LSV-a, ali ni drugih partija. Komšić je, međutim, skpetičan u pogledu očekivanja od najavljenih ustavnih promena, iako i predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši smatra da se moraju desiti odmah, a ne za nekoliko godina.
– Šta je preduslov ustavnih promena? Dvotrećinska saglasnost u Skupštini Srbije. A postizanje takve većine moguće je samo dogovorom DS-a i SNS-a nakon novih izbora. Tako da priča o ustavnim promenama pre liči na nagradnu igru nekih proizvođača sladoleda – kazao je Komšić.
On ipak ne veruje u to da je priča o ustavnim promenama i decentralizaciji umanjila i interesovanje i podršku vojvođanskih političkih aktera za usvajanje novog statuta APV.
– I aktuelno saopštenje Pokrajinskog odbora DS-a pokazuje da vojvođanske demokrate žele da statut vrate u igru. A ostali akteri su na čekanju, a tu mislim i na najglasnije zagovornike statuta, kao što je SVM, koji su ipak spremni da taj akt koriguju prema rešenjima koja će predvideti zakon o nadležnostima. A kad do toga dođe, onda će se i Liga prilagoditi, osim ako ne proceni da će uskoro izbori i da treba pojačati autonomašku retoriku – zaključuje Komšić.
(Dnevnik)