Skip to main content

O statutu bez rukavica

Autonomija 19. jul 2009.
2 min čitanja

ds.jpgTvrdnje Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i nekih drugih prvenstveno opozicionih stranaka koje deluju u pokrajini – da je glavni kočničar usvajanja statuta Demokratska stranka, vojvođanske demokrate dosad su odlučno odbacivale. U vojvođanskom DS-u uporno su isticali kako je saglasnost za predloženi tekst najvišeg pravnog akta pokrajine imaju aposlutnu podršku stranačke centrale, pa i lidera DS-a i predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića. Sve kritike koje su ukazivale na to da je crveno svetlo za statut upaljeno iz Krunske, ocenili su isključivo marketingom političkih protivnika.
Međutim, nedavno saopštenje Pokrajinskog odbora DS-a u kojem je direktno kritikovan njihov stranački kolega ministar Milan Marković zbog izjave da u predloženom statutu ima nekoliko neustavnih odredbi, otkrilo je da vojvođanske demokrate prvi put pokazuju zube nakon višemesečnog ćutanja o sudbini statuta kojeg su u Skupštini Vojvodine izglasali sa svojim političkim partnerima još u oktobru prošle godine.
Pokrajinski odbor DS-a je u tom saopštenju, ne samo skrenuo pažnju ministru da je ocena ustavnosti u nadležnosti isključivo Ustavnog suda Srbije, već i poručio da “nikakve pojedinačne impresije neće biti povod za korekciju predloženog teksta statuta”. Istovremeno i predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, govoreći o zakonu o nadležnostima APV, poručio je da “stvar mora da se otpetlja tamo gde je zapetljana”, odnosno u republičkim organima vlasti.
I dok je, po mnogima, ova reakcija pokrajinskog DS-a zakasnela za oko devet meseci, koliko se predlog statuta već nalazi u proceduri Skupštine Srbije, izvesno je da vojvođanski DS šalje signal da neće odustati od statuta, kome god da je upućen – biračima u Vojvodini, ili pak centrali stranke u Beogradu. A taj signal dolazi u trenutku kad je već izgledalo da je statut počeo da gubi podršku i svojih predlagača. Naime, uz ćutanje najjače stranke u pokrajini, i ostali koalicioni partneri demokrata iz Banovine u poslednjim izjavama za javnost poentirali su na zamoru od beskonačne rasprave o najvišem pravnom aktu Vojvodine, koji nikako da se nađe na dnevnom redu republičkog parlamenta.
Prolongiranje odluke Skupštine Srbije pravdano je iščekivanjem Vlade Srbije da utvrdi “omnibus 2”, odnosno zakon o utvrđivanju novih nadležnosti Vojvodine. Ali, prošlonedeljena ocena ministra Markovića, kao i poruke koje je tim povodom prethodnih nedelja iznosio i lider demokrata i predsednik Srbije Boris Tadić, pokazuju da se nešto ipak promenilo u odnosu DS-a prema statutu APV. Naime, predsednik Srbije još je u decembru prošle godine tvrdio kako će predloženi statut biti na dnevnom redu Skupštine Srbije u januaru, odmah nakon usvajanja budžeta, da bi nekoliko meseci kasnije poručio da će se pitanje statuta rešavati u okviru procesa decentralizacije i regionalizacije, odnosno ustavnih promena. Iako dobro upućeni zvaničnici u pokrajinskoj vlasti tvrde da je svaki zarez teksta statuta napisan uz saglasnost šefa države, Tadić sad u reakcijama na slučaj “statut” obično ima negativnu asocijaciju na Ustav iz 1974. godine.
Naravno da su ove predsednikove poruke među demokratama u pokrajini uvek tumačene afirmativno po statut. Ali, teško bi se moglo poverovati da su sad bili šokirani izjavom ministra Markovića, koja ipak nije mogla biti tumačena drugačije nego što je sročena, niti pravdana poslovičnim argumentom o lošoj medijskoj interpretaciji, kao što je to bio slučaj u nekim dosadašnjim očitovanjima demokrata nesklonih vojvođanskom statutu.
(Dnevnik)