Skip to main content

Italija: Levičari predložili zakon o pesmi „Bela Ćao“

(Pod) razno 07. jun 2021.
< 1 min čitanja

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orijentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pesme „Bela ćao“, nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila.

Predlagači zakona ističu da „Bela ćao“ nije izraz niti jedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu.

Međutim, predlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma „Bela ćao“ partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina, podseća list, stranke desne orijentacije polemizirale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotovao proslavu 25. aprila i to javno saopštio.

„Bela ćao“ je najpoznatija italijanska pesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta.

Prvi pisani trag o izvođenju pesme „Bela ćao“ datira iz 1919. godine kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

(Nova.rs)