Skip to main content

Đukanović dao saglasnost samo za sedam ambasadora

Jugoslavija 07. jun 2021.
< 1 min čitanja

Crnogorski predsednik Milo Đukanović dao je saglasanost za sedam ambasadora od 18 koliko je Vlada predložila, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Savetnica za spoljnju politiku Đukanovića Tamara Brajović je kazala da od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije, a da je u međuvremenu, 24. maja, Vlada kandidovala još jedno ime.

Ukoliko bi se Vlada opredelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost sa predsednikom u konsultativnom procesu, ističe ona, to bi bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i poverenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama.

“Kao što smo više puta kazali, predsednik neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema”, kazala je Brajović.

Ona je kazala da je Đukanović otvoren za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je “u najboljem interesu naše države i čini suštinu kohabitacije”.

(Beta)