Skip to main content

Epl, Harli Dejvidson i Gugl obustavili prodaju svojih proizvoda u Rusiji

(Pod) razno 01. mar 2022.
< 1 min čitanja

Velike američke kompanije, među kojima su Epl, Gugl i Harli Dejvidson obustavile su prodaju svojih proizvoda u Rusiji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, i tako se priključile sve većem broju kompanija koje su preduzele iste korake.

Epl je objavio da je zaustavio prodaju svojih telefona „ajfon“ i drugih proizvoda u Rusiji, a Harli Dejvidson je prekinuo svoje poslovanje i isporuku svojih motocikala.

Najveće svetske brodske kompanije MSC i Maersk su u utorak zaustavile kontejnerski prevoz u i iz Rusije čime se pojačava izolacija te zemlje.

„Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji trpe posledice toga nasilja“, navodi se u saopštenju Epla koji je između ostalog uveo ograničenje za sistem plaćanja Epl pej i onemogućio praćenje RT Njuz izvan Rusije.

„Onemogućili smo praćenje saobraćaja i incidenta uživo na Epl mapama u Ukrajini kao bezbednosnu i meru predostrožnosti za ukrajinske građane“, dodaje Epl.

Potez kompanija MSC i Maersk znači da je Rusija – jedanaesta najveća svetska privreda i dobavljač jedne šestine svih roba – sada zapravo odsečena od velikog dela svetskih brodskih kapaciteta.

(Hina/Reuters/N1, Foto: Pixabay)