Skip to main content

YouTube blokira kanale povezane sa RT i Sputnik u Evropi

(Pod) razno 01. мар 2022.
< 1 min čitanja

YouTube platforma blokirat će kanale koji su povezano sa ruskim medijima Russia Today i Sputnik širom Evrope saopšteno je iz ove kompanije.

Blokada koja stupa na snagu odmah uvedena je zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ranije u nedelju je Evropska komisija uvela sankcije za ruske medije među kojima su i dva navedena.

Evropska komisija također traži odobrenje zemalja Evropske unije da sankcioniše ruske medijske kuće pod kontrolom države RT i Sputnik ograničavanjem njihovog pristupa evropskom medijskom tržištu bez obzira na njihov kanal distribucije.

Sankcija znači da će operaterima iz EU biti zabranjeno da emituju, omogućavaju ili na drugi način doprinose širenju bilo kakvog sadržaja RT-a i Sputnika, rekao je šef industrije EU Thierry Breton.

Ovo uključuje prijenos ili distribuciju putem kabla, satelita, IPTV-a, internet platformi ili aplikacija za razmjenu videa, bilo da su nove ili unaprijed instalirane.

Sankcija će se odnositi i na licence, ovlaštenja i ugovore o distribuciji, koji bi bili suspendovani. Breton očekuje da će kasnije u utorak dobiti zeleno svjetlo od zemalja EU.

Sankcije ruskim medijima uvedene su u sklopu posljednjeg niza mjera koje je Rusiji uvela Evropska unija zbog invazije na Ukrajinu koja sada ulazi u šesti dan.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)