Skip to main content

Inicijativa mladih: Spomenica za Pandurevića je nastavak državne zaštite murala Mladiću

Aktuelno 30. dec 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) ocenila je da odluka načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da nekadašnjem general-majoru Vojske Republike Srpske (VRS) Vinku Pandureviću uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije predstavlja „nastavak državne zaštite murala“ bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Inicijativa mladih je u saopštenju za javnost navela da je Pandurević pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljenje i progone u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je, kako su naveli, pravno kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

„Vlada Srbije mora prestati sa slavljenjem ratnih zločinaca, a njena ministarstva imaju obavezu da budu u službi bezbednosti građana i da poštuju žrtve, a ne da podmuklo ili otvoreno slave genocid u Srebrenici“, istakli su iz te inicijative.

Oni su ocenili da spomenice za odbranu zemlje, ili spomenike poput murala u Njegoševoj ulici u Beogradu „u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci“.

„Umesto spomenice Panudreviću, Ministarstvo odbrane zajedno sa Ministarstvom zdravlja je i dalje dužno da utvrdi odgovornost za dopremanje velikog broja primeraka publikacije ‘Srebrenica – laž jedne epohe’ u privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Štark areni“, navode iz Inicijative mladih.

Istakli su i da je Evropski parlament u rezoluciji od 16. decembra „nedvosmisleno pozvao vlasti u Srbiji da trajno uklone mural Mladiću u Beogradu“.

(Beta)