Skip to main content

Mreža NVO – demokratija, razvoj, bezbednost: Hitno uspostaviti humanitarne koridore

Građani 04. мар 2022.
2 min čitanja

Za Srbiji je od ključne važnosti da očuva evropski put

Mreža nevladinih organizacija – demokratija, razvoj, bezbednost izrazila je podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i osudila rusku invaziju na Ukrajinu, te upozorila da nastavak vojne intervencije može dovesti do ogromnih žrtava.

„Smatramo neophodnim da se što pre uspostavi poštovanje međunarodnog prava, uz najhitnije ozbiljne pregovore o prekidu bombardovanja gradova i svih drugih ratnih dejstava. Ukoliko ne dođe do brzog diplomatskog dogovora o prekidu vojne intervencije, može doći do ogromnih razaranja, žrtava i zločina koji će se pamtiti generacijama“, upozorila je Mreža.

U saopštenju za javnost nevladine organizacije poručile su da pružaju punu podršku građanima Ukrajine, te da preduzimaju akcije za prikupljanje pomoći kako za izbeglice iz Ukrajine, tako i za građane u Ukrajini kojima je potrebna pomoć.

Mreža je pozvala na hitno uspostavljanje humanitarnih koridora radi spasavanja ugroženih civila.

U saopštenju je istaknuto da rat u Ukrajini svakim danom odnosi sve više ljudskih žrtava, dok stotine hiljada izbeglica traži spas bežeći od ratnih dejstava, te ukazano da je ključni izazov pred Evropom zaustaviti sukobe i povratiti mir.

„Sinoćne borbe oko nuklearne centrale u Zaporožju samo su potvrdile da ogromnu opasnost za Ukrajinu, ali i za celu Evropu, predstavlja ova vojna intervencija. Dodatno je porastao strah od nuklearnog oružja i proširenja sukoba koji bi imao nesagledive globalne posledice“, navele su NVO, upozorivši da su sve pretnje upotrebom nuklearnog oružja izuzetno opasne.

U saopštenju je pozdravljeno glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu i ugrožavanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Za nas u Srbiji od ključne je važnosti da očuvamo naš evropski put i pokažemo iskrenost u prihvatanju i primeni evropskih vrednosti, među kojima su najvažniji mir, demokratija i poštovanje ljudskih prava. Nastavak i ubrzanje procesa evropske integracije Srbije treba da bude stalna tema razgovora s našim evropskim partnerima“, ocenile su NVO.

Mrežu nevladinih organizacija – demokratija, razvoj, bezbednost čine Savet za strateške politike, Fondacija Centar za demokratiju, Centar modernih veština, Akademija za demokratski razvoj i Centar za spoljnu politiku.

(Autonomija, foto: Pixabay)