Skip to main content

FHP: Tokom 2021. godine Srbija nastavila sa istorijskom revizijom ratova devedesetih

Aktuelno 30. dec 2021.
2 min čitanja

Tokom 2021. godine, Srbija je nastavila da podržava istorijsku reviziju ratova iz devedesetih godina 20. veka, konstatovao je danas beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP).

“Ustupanje javnih institucija i mobilizacija državnih resursa za negiranje ratnih zločina sprečavaju suočavanje s ratnim nasleđem devedesetih i otklon od etnonacionalističkih politika. FHP zahteva da državne institucije prestanu sa istorijskom revizijom i poricanjem odgovornosti za ratne zločine počinjene devedesetih”, naveo je FHP u saopštenju za javnost.

Povodom odlikovanja generala u penziji Vinka Pandurevića vojnom spomenicom, koju mu je uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, FHP je podsetio da je Pandurević pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u julu 1995. u Srebrenici, uključujući ubistva, progon i prisilno premeštanje.

“Ovo odlikovanje je samo jedan od primera već ustaljene prakse glorifikacije osuđenih za ratne zločine, koju državne institucije Srbije dosledno sprovode”, piše u saopštenju.

Podsetili su da su u emisiji Radio-televizije Srbije (RTS) povodom godišnjice početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) gostovali Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, i Vladimir Lazarević, bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) – obojica osuđeni pred Haškim tribunalom za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata na Kosovu.

Povodom 190 godina od osnivanja Garde Vojske Srbije, 5. maja 2021. godine, komandant Garde, general-major Milomir Todorović, uručio je zahvalnicu – kao najviše priznanje za doprinos u promovisanju, radu i ugledu Garde – između ostalih, i penzionisanom oficiru Veselinu Šljivančaninu, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratni zločin na Ovčari, a danas je član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, podsetio je FHP.

Naveli su i da je početkom septembra, Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ iz Negotina najavila predstavljanje knjige „Ovo je moja zemlja, ovde ja komandujem“ Veselina Šljivančanina, na dečjem odeljenju Biblioteke, ali je, nakon pritiska civilnog društva, taj događaj samo premešten u paviljon Biblioteke u gradskom parku.

Šljivančanin je, otkako je 2011. godine izašao iz zatvora, održao više od 30 promocija svojih knjiga, u javnim ustanovama širom Srbije, naveo je FHP.

Podsetili su da je u Domu Vojske Srbije, 22. septembra, predstavljena knjiga „Košare i Paštrik – srpski Termopili“, čiji je koautor Nebojša Pavković, osuđen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

“I pored toga što Pavković nije fizički prisutan u javnosti jer trenutno izdržava zatvorsku kaznu u Finskoj, državne institucije se staraju o tome da se njegov glas čuje”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)