Skip to main content

Novi Sad: Doček Nove godine u znaku proslave Evropske prestonice kulture i Nikole Tesle

Vojvodina 30. дец 2021.
< 1 min čitanja

Doček Nove godine u Novom Sadu biće u znaku činjenice da je glavni grad Vojvodine Evropska prestonica kulture za 2022. godinu.

Novosađani i njihovi gosti će 31. decembra u 20 časova i 22 minuta imati priliku da pogledaju deo predstave “Tesla, izumetnik” reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju Drame Srpskog narodnog pozorišta kod Varadinskog mosta, saopštila je danas Fondacija Evrpska prestonica kulture.

Dodaje se da će nakon toga publika biti pozvana da u svečanoj povorci pređe most do “Tesla – svetlosne galerije” koja će se nalaziti u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, gde će se nastaviti “priča o čoveku koji je osvetlio čitav svet”.

O Teslinom odnosu prema svetu i dostignućima priču će ispričati, kroz savremene umetničke izraze i tehnologije, bugarski multumedijalni umetnik Petko Tančev, italijanski umetnik Alberto Novelo, hrvatski umetnik Ivan Marušić Klif, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i koordinatorka projekta Milica Stojšić, piše u saopštenju.

Navodi se da će publika na nekoliko bina u Podgrađu uživati u muzičkim nastupima DJ Dark Angel, Noise Destruction, Elektro Guzzi, Nipplepeople, Kanda Kodža i Nebojša, Đorđe Miljenović.

Mapu događaja pogledajte ovde.

Za ponoć je planiran vatromet koji će biti sinhronizovan sa video-projekcijama, rasvetom i laserima, piše u saopštenju.

Prvi januar, na Keju žrtava racije, rezervisan je za laserski performans “Trzaj u krajoliku” od 17 sati, dok će uveče istoga dana nastupiti beogradska “supergrupa” Minilinija, zatim bečki dvojac Kruder i Dorfmeister.

Ulaz na programe 31. decembra i 1. januara je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu lokalni novosadski ugostitelji obezbediti punktove sa pićem i hranom.

Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs. 

(Autonomija, foto: EPK)