Skip to main content

Čanak kritikovao predlog budžeta Srbije

Autonomija 02. дец 2008.
2 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak oštro je danas kritikovao predloženi budžet Srbije, koji za Vojvodinu predviđa 15 milijardi dinara manje sredstava od planiranih.
„Opet ćemo doći u poziciju da umesto 50 milijardi, Vojvodini pripadne 35 milijardi iako pokrajina puni budžet Srbije sa skoro 40 odsto sredstava. To je nastavak sračunate kampanje ka obesmišljavanju autonomnosti Vojvodine“, rekao je Čanak na konferenciji za novinare u Novom Sadu.
Najavio je da će se o tome voditi vrlo žestoka rasprava u Skupštini Srbije i izrazio uverenje da će „prevladati razum“.
„Nije poenta da oborimo vladu, nego da ljudi žive bolje. Oboriti vladu je u ovom slučaju najlakše, ali to bi značilo jos barem godinu dana blokade svih institucija“, rekao je Čanak.
On je ocenio da je „najveća nepravda“ što još uvek nije vraćena imovina Vojvodini i dodao da se, umesto toga, događa „navrat-nanos“ privatizacija Naftne industrije Srbije (NIS).
„Prodaja NIS-a znači energetsku omču oko vrata ove zemlje. NIS nije na prodaju i mi ćemo se tome najoštrije suprotstaviti, svim raspoloživim demokratskim nenasilnim sredstvima“, kazao je Čanak.
Republička poslanica LSV Aleksandra Jerkov kritikovala je činjenicu da je država obezbedila samo povrat crkvene imovine, dok se građani, koji potražuju imovinu i dalje bezuspešno bore za svoja prava.
„To znači da država ima dvostruke aršine prilikom povraćaja imovine vlasnicima. Crkve i verske zajednice su povlašćene u tom procesu. Sve dok građani ne budu izjednačeni sa crkvom, reč je o selektivnoj pravdi, koja je mnogo gora nego nepravda“, kazala je Jerkov.
Najavila je da će LSV učiniti sve da se što pre donese zakon o restituciji kako bi se ukinuli dvostruki aršini, koji verske zajednice dovode u povlašćen položaj nad svima drugima, čime se krši ustavni princip odvojenosti crkve od države.

(Beta)