Skip to main content

Građani Sarajeva protestuju, traže veću sigurnost na ulicama

Građani 28. maj 2023.
3 min čitanja

Protest organizovan nakon što je na ulici pokošena mlada doktorica Azra Spahić

Nekoliko stotina građana okupilo se u nedjelju, 28. maja u centralnoj sarajevskoj ulici Maršala Tita nakon što je dvije noći ranije u saobraćajnoj nesreći poginula 25-godišnja liječnica Azra Spahić.

U nesreći su teško povrijeđene S.A. (1997.) i S.E. (2002.).

Automobil, kojim je upravljao 26-godišnji Armin Berberović, udario je 26. maja tri pješakinje dok su prelazile preko pješačkog prelaza.

Berberović je uhapšen, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je objavio da nije imao položen vozački ispit, da je tokom vožnje imao 0,41 promil alkohola u krvi te da je vozio brže od ograničenja.

Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH, održala je vanrednu sjednicu u nedjelju 28. maja.

Zamjenik premijera Emir Dedović je nakon sjednice obavijestio o mjerama koje planiraju poduzeti, a jedna od njih je pokretanje procedure za smanjenje brzine u naselju.

Tamo gdje je do sada ograničenje bilo 40, predložit će da bude smanjeno na 30 kilometara na sat, a tamo gdje je bilo 60, predloženo je da se smanji na 50 kilometara na sat.

Ostale mjere koje su u planu su pojačano prisustvo policije na frekventnim raskrižjima i dijelovima grada, povećan broj mobilnih radara i vozila-presretača te posebno pojačan policijski nadzor tokom vikenda.

Građani su se odazvali na protest nakon poziva u Facebook grupi „Vi ovo dozvoljavate – Za Editu i Selmu“, koja je formirana nakon što su u saobraćajnoj nesreći 2016. poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Grupu je pokrenula neformalna grupa studentica psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji su pohađale poginule studentice, koja se nazvala „Vi ovo dozvoljavate“.

„I danas ponavljamo isto što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja“, navodi se u pozivu za nedjeljne proteste.

Sud je 19. marta 2020. donio presudu kojom je Sanjin Sefić osuđen na 17 godina i šest mjeseci, nakon ponovljenog postupka koji je počeo u julu 2019. godine.

On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici, krećući se brzinom većom od 100 kilometara na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu, automobilom udario studentice Agić i Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule.

Sefić se udaljio s mjesta nesreće, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine.

Porazno, užasavajuće i sramotno

Tokom jučerašnjeg dana su građani ostavljali cvijeće i palili svijeće na mjestu stradanja mlade doktorice.

„Ovdje smo kako bismo poslali poruku javnosti i nadležnim institucijama da se ovakvi slučajevi više ne trebaju i ne smiju ponavljati. Porazno, užasavajuće i sramotno je što nakon sedam godina od stradanja Selme i Edite ponovo stojimo ovdje“, rekla je Lamija Spahić, koja se svojevremeno borila za pravdu u vezi sa saaobraćajnom nesrećom u kojoj su ubijene Selma Agić i Edita Malkoč.

Na okupljanje su stigle i njene kolege sa fakulteta. Ismet Pidro, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao je za Klix.ba nekoliko lijepih riječi o njoj.

„Okupili se da odamo posljednju počast kolegici Azri Spahić, koja je bila veoma draga i hrabra. Poznajem je lično od prve godine, bila je generacija ispred mene i uvijek je bila spremna pomoći. Bila je dobra kolegica i doktorica“, naveo je.

Građani su se u velikoj mjeri odazvali tom okupljanju, a podržali su ih i iz ReSTART-a BiH, udruženja koje je u prethodnim mjesecima organizovalo nekoliko protesta u vezi sa političkim i i društvenim životom u BiH.

Oni su poručili da je prvi korak ka popravljanju situacije ostavka ministara saobraćaja Adnana Štete (SDP BiH), pravde Darje Softić-Kadenić (Naša stranka) i unutrašnjih poslova KS Admira Katice (NIP).

„To je u civilizovanim zemljama sasvim normalan čin. Sjetite se Grčke u kojoj je nedavno, kroz samo par sati od željezničke nesreće, ministar podnio ostavku“, naveli su oni.

Mnogi građani položili su i danas cvijeće te zapalili svijeće na mjestu pogibije Spahić. Okupljeni nose i transparente na kojima piše ‘Gdje smo sigurni’ i ‘Ubice’.

Na proteste je stigao i Amir Agić, otac Selme Agić.

„Znam kakav je osjećaj i znamo kakva je borba da se dokaže da ta djeovjka nije trebalo da nastrada. Ništa se ne dešava. Oni njima pišu kazne, a oni ne plaćaju. Nama je vjerujte teško. Teško mi je kao i onog dana 2016. godine“, rekao je Agić.

(RSE, Slobodna Bosna, foto: RSE)