Skip to main content

Hrvoje Klasić: Skup u Stocu je komemoracija ustaškom režimu a ne žrtvama

Jugoslavija 28. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Ustaše su najveća sramota u hrvatskoj povijesti”

“Svatko normalan dopušta pravo svakom pojedincu i obitelji da komemoriraju poginule članove obitelji. Međutim, nitko normalan ne može komemorirati jedan režim, a bojim se da uz onu prvu komemoraciju koju sam naveo, uvijek ide i ova druga”, rekao je Al Jazeeri Hrvoje Klasić, historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Klasić kaže da bi one koji su bili u nedjelju na komemoraciji u Stocu pitao: Smatraju li da je NDH bila marionetska fašistička tvorevina, koju su osnovali Adolf Hitler i Benito Mussolini; smatraju li oni da je to bila država u kojoj je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima; smatraju li da su ustaški režim, Ante Pavelić i svi ostali bili na krivoj strani povijesti…

“Ako čujete od njih da se slažu sa tim, onda možemo pričati […] Ali, bojim se da to nećemo čuti“, rekao Klasić i dodao da su ustaše “najveća sramota u hrvatskoj povijesti”.

Komemoraciji blajburškim “žrtvama” u Stocu u Bosni i Hercegovini prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, kao i lider hercegovačkih Hrvata Dragan Čović. Među okupljenima bilo je i onih koji su nosili ustaška obeležja.

(Autonomija/Al Jazeera, foto: Medija centar Beograd)