Skip to main content

Student: Slobodan Orlović me je proterao sa fakulteta, a sada bi to isto da uradi profesoru Gruhonjiću

Vojvodina 03. апр 2024.
3 min čitanja

“Krajnje je neprimereno da se profesor Orlović poziva na etički kodeks. Štaviše, on je smenjen sa mesta prodekana nakon svojih postupanja”

Student Stefan Karanović kome je Pravni fakultet u Novom Sadu nezakonito izricao suspenzije u ukupnom trajanju od 48 meseci, optužio je danas profesora tog fakulteta Slobodana Orlovića da je stajao iza njegovog progona i da sada pokušava da sa univerziteta protera i profesora Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića.

“Krajnje je neprimereno da se profesor Orlović poziva na etički kodeks i uopšte ulazi u priču o proterivanju profesora jer se i etički kodeks obesmišljava na taj način i svaka dalja priča. Štaviše, on je smenjen sa mesta prodekana nakon svojih postupanja. A ne da Orlović, nakon svih skandala, drži lekcije o moralu, kodeksu i slično. To je krajnje neprimereno”, rekao je Karanović novinarima.

Karanović je podsetio da mu je Orlović izrekao suspenziju dva puta po istom osnovu, a Upravni sud je to oborio.

“Oborio je to kao teško nezakonito Rešenje koje nije zabeleženo u istoriji svih fakulteta u Srbiji. I ne samo to: Orlović je podneo i disciplinsku prijavu protiv svog studenta Stefana Karanovića a koja je pred Upravnim sudom pala zato što je neuredno sastavljena. Ali i iz brojnih drugih nezakonitih razloga samim tim i nemoralnih, Orlović treba da odgovara”, kazao je Karanović.

Student Stefan Karanović je posle višegodišnjih sudskih procesa uspeo da dobije potvrdu o položenim ispitima i da se upiše na Pravni fakultet u Beogradu, gde je trenutno student završne godine.

Student je ranije ocenio da je jedini razlog zbog kojeg ga je Pravni fakultet “šikanirao” zapravo “njihova osveta”, jer su ga optuživali da je u medijima izneo informacije o kriminalnim radnjama na tom fakultetu, što je on demantovao.

Dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević smenjen je sa te funkcije u julu prošle godine, a s njim je smenjen i njegov prodekanski tim, među kojima i prodekan Orlović. Tada je smenjen i predsednik Saveta fakulteta Dragan Milkov, kojeg je ranije Agencija za sprečavanje korupcije opominjala zbog sukoba interesa.  

Ristivojević je smenjen uz obrazloženje da je donosio odluke “samovoljno”, da je funkciju “koristio za ostvarivanje političkih ciljeva”, da je nenamenski trošio sredstva i da je otvoreno podržavao Rusiju u agresiji na Ukrajinu.

Student Stefan Karanović zatražio je tada da nadležni organi podrobno preispitaju poslovanje Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kao i privatno poslovanje ljudi koji se “skrivaju iza tog fakulteta”.

On je najavio da će tražiti 400.000 evra za nematerijalnu i materijalnu štetu koju je pretrpeo zbog suspenzije sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Slobodan Orlović je sinoć na Radio-televiziji Srbije napadao profesora Dinka Gruhonjića izvređao ga da je rasista i šovinista zapretivši da Gruhonjić, koji je sada vanredni profesor, neće biti izabran za redovnog profesora.  

Prilikom Gruhonjićevog izbora u zvanje vanrednog profesora, Orlović je, tada kao prodekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu, čitao na sednici Senata Univerziteta delove Gruhonjićevih publicističkih kolumni da bi, kako je objasnio, skrenuo pažnju na njegovo „antisrpsko delovanje“.

Prilikom glasanja, Orlović je ostao u ubedljivoj manjini, a pojedini članovi Senata Univerziteta ocenili su da se prodekan Pravnog fakulteta na sednici zapravo zalagao za vraćanje ozloglašenog „delikta mišljenja“ iz komunističkih vremena.

Slične izvode iz Gruhonjićevih kolumni čitao je u nedelju uveče pred Filozofskim fakultetom i rektor Novosadskog univerziteta Dejan Madić, kao “argumente” da se Gruhonjiću uruči otkaz.

Gruhonjić je rekao da je očigledno da je u pitanju nastavak dugogodišnje hajke i pokušaja da ga „oteraju“ sa fakulteta i dodao da mu je ispod akademske časti da komentariše nastup rektora, koji je „ispod svakog nivoa akademske etike“.

Brojni profesori Filozofskog i drugih fakulteta u Novom Sadu osudili su takav nastup rektora kao klasični primer političkog progona profesora, uvođenja totalitarne kategorije “moralno-političke podobnosti” na univerzitet i podsetili da je rektor bio među onima koji su podržali kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

(Autonomija)