Skip to main content

Genc: Mađarima u Vojvodini ne treba teritorijalna autonomija

Info 11. дец 2008.
< 1 min čitanja

Ministarka spoljnih poslova Mađarske Kinga Genc izjavila je da nije realno pričati o bilo kakvoj teritorijalnoj autonomiji za Mađare u srpskoj pokrajini Vojvodini.
„U Vojvodini nema toliko mnogo Mađara i oni su samo jedna od brojnih nacionalnh manjina u pokrajini. Mađari ne žive ni u kompaktnom bloku gde bi, eventualno, mogli kreirati nekakvu teritorijalnu autonomiju koja bi obuhvatila sve Mađare i koja bi mogla biti odvojena od ostatka Vojvodine“, rekla je Gencova u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.
Prema njenim rečima, mnogo je bolje da svi vojvođanski Mađari, zajedno, kroz aktivno učešće u političkom životu, rade na poboljšanju svog položaja, ali i položaja cele Vojvodine i Srbije, što, kako je ocenila, u velikoj meri već i čine u ovom periodu.
„Samo neko ko oseća da nije svoj na svome, ko ne može da koristi svoj jezik, neguje kulturu i donosi odluke na lokalnom nivou koje utiču na kvalitet njegovog života, ima potrebu da traži nekakav poseban entitet ili teritorijalnu autonomiju da bi ta prava osigurao“, rekla je Kinga Kenc.
Povodom obnove zahteva predstavnika srpskih Mađara da zvanična Budimpešta razmotri pitanje dvojnog državljanstva, ona je rekla da je za Mađarsku najbolje rešenje da, što je više moguće, pomogne Srbiji da postane članica Evropske unije i utiče na još bržu viznu liberalizaciju za sve građane Srbije.
„S viznom liberalizacijom rešili bismo pojedina pitanja zbog kojih se pokreće pitanje dvojnog državljanstva. Za EU je pitanje dvojnog državljanstva vrlo osetljivo, s obzirom na to da je stav Brisela da u EU kao članice ulaze države i njihovi građani, a ne narodi i pripadnici tih naroda koji žive van matice“, rekla je šefica mađarske diplomatije.
Ona je ocenila da zbog toga „nije realno pričati o dvojnom državljanstvu, već je bolje što više raditi na viznoj liberalizaciji i približavanju Srbije članstvu u EU“.

(Beta)