Skip to main content

Za novi ustav i sporazum s Beogradom

Autonomija 11. дец 2008.
< 1 min čitanja

berisavljevic-zivan-03.gifNa Trećoj vojvođanskoj konvenciji, koju će 20. novembra u Novom Sadu održati deset regionalnih stranaka i sedam nevladinih organizacija iz Pokrajine, biće upućen poziv establišmentu iz Beograda za postizanje novog suštinskog sporazuma između Vojvodine i Srbije i za promenu postojećeg Ustava. To je juče za „Dnevnik” rekao predsednik Inicijativnog odbora konvencije Živan Berisavljević.
On je kazao da će na skupu u SPC “Vojvodina” biti usvojena rezolucija u čijem nacrtu se osporava legitimnost Ustava Srbije, kako zbog načina na koji je on donet, tako i zbog činjenice da je veliki broj Vojvođana 2006. godine bojkotovao referendum o usvajanju najvišeg državnog akta. Berisavljević je ipak istakao da konvencija nema za cilj da se Vojvodina izdvoji iz Srbije.
U radu konvencije će učestvovati Pokrajinski odbor Liberalno-demokratske partije, Savez vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratska partija Vojvodine, Demokratski savez Hrvata Vojvodine, Alijansa vojvođanskih Rumuna, Vojvođanska partija, Evropska snaga Vojvodine, Banatska stranka, Pančevačka partija. Berisavljević je kazao da je Pokrajinski odbor G17 plus odustao od učešća.
U organizaciji skupa su i nevladine organizacije “Argus”, “Forum V-21”, Helsinški odbor, Vojvođanski klub, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Regionalni centar za izbegla i prognana lica i Centar za liberalne studije.
Predsednik Inicijativnog odbora je kazao da je poziv za učešće upućen i predstavnicima nekoliko ambasada u Beogradu.

(Dnevnik)