Skip to main content

Euraktiv: EP duboko žali zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama Rusiji

Aktuelno 01. mar 2022.
2 min čitanja

Evropski parlament izražava duboko žaljenje zbog neuskladjivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji, navodi se u predlogu rezolucije o Ukrajini o kojoj će se kasnije glasati u Evropskom parlamentu.

U predlogu rezolucije o ruskoj agresiji na Ukrajinu u koji je EURACTIV.rs imao uvid, ponavlja se da se očekuje da se zemlje kandidati za članstvo usklade ne samo sa pravnim tekovinama Unije, već i sa njenom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Evropski parlament sa velikom zabrinutošću primećuje uporne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i ometa njihove demokratske procese, piše u tekstu.

Parlament osuđuje one koji su izrazili podršku Rusiji posle njene agresije na Ukrajinu i pohvaljuje podršku zemalja Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici.

U rezoluciji se najoštrije osuđuje vojna agresija Rusije na Ukrajinu, kao i umešanost Belorusije, i zahteva od Moskve da odmah prekine sve vojne aktivnosti, povuče vojne i paravojne snage i opremu sa cele medjunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Od Rusije se traži da potpuno poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih medjunarodno priznatih granica.

Zelenski se obratio poslanicima EP: Plaćamo najveću cenu jer branimo slobodu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se videovezom na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta.

„Puno vam hvala za ovo zasedanje, u poslednjih nekoliko dana ne znam kako da sve pozdravim, jer ne mogu reći dobro jutro, dobar dan ili dobro veče i to je istina, ne mogu, jer svaki dan za neke ljude dan nije dobar, za neke ljude ovaj dan je poslednji. Ja danas govorim o svojim građanima. Građanima Ukrajine, koji brane i plaćaju pritom najveću moguću cenu jer brane slobodu. Vrlo sam sretan nakon ovog što sam čuo i video ovde i drago mi je jer osećam ovo raspoloženje. Vi ste zajedno s nama“, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da se Ukrajinci bore za svoju državu i slobodu.

“Uprkos činjenici da su svi naši gradovi blokirani, niko neće ući i intervenisati, ali verujte mi, svaki trg od danas zvaće se Trgom slobode u svakom gradu u našoj državi. Niko nas neće slomiti jer smo snažni, jer smo Ukrajinci. Želimo da vidimo svoju decu živu, juče je ubijeno 16 dece. Predsednik Putin će ponoviti da su operacije izvedene zato da se udari po vojnim strukturama, ali deca.. Kuda idu tenkovi? On je lansirao projektile i ubio ljude… 16 dece“, kazao je Zelenski.

Kaže da je narod motivisan jer se bori za svoju slobodu.

“Borimo se za preživljavanje. To je najveći motiv koji imamo. Ali borimo se takođe da budemo ravnopravni članovi Evrope. Ja verujem da danas pokazujemo svima da to i jesmo, jer će EU s nama biti jača to je sigurno. Bez vas Ukrajina će biti usamljena. Mi smo dokazali svoju snagu. Dokazali smo da smo barem jednaki vama”, rekao je.

Evroparlamentarci su aplauzom pozdravili predstavnike Ukrajine koji su prisutni na sednici. Poslanici su nosili majice sa zastavom Ukrajine.

U uvodnom govoru rečeno je kako Evropa više ne može da zavisi od ruskog gasa i kako ruske superjahte više neće moći da se kriju u evropskom prostoru. Takođe, rečeno je da je potrebno boriti se protiv kampanje dezinformacija koja stiže iz Kremlja. Zelenskom su poručili da EU stoji uz Ukrajinu.

Zelenski je, podsetimo, u ponedeljak rekao da je potpisao službeni zahtev za prijem Ukrajine u EU.

Ukrajinski predsednik je zatražio od Evropske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članica, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

(Beta, Foto: N1)