Skip to main content

Kleut: Poljoprivrednici obustavljaju proteste do okončanja izbora

Info 01. mar 2022.
2 min čitanja

Savez udruženja poljoprivrednika Banata doneo je odluku da obustavi proteste zbog neispunjenih zahteva Vlade Srbije do okončanja izbora, rekao je predsednik tog Saveza Dragan Kleut.

On je rekao da je odluka doneta u konsultaciji sa drugim udruženjima u Srbiji, koja nisu zadovoljna ponudom države da im jednokratno pomogne isplatom uvećanih subvencija po hektaru sa 4.000 na 8.000 dinara.

„Jako smo nezadovoljni, ali ćemo obustaviti proteste dok se ne završe izbori i sa zahtevima ćemo izaći pred novu Vladu Srbije“, rekao je Kleut.

On je pozvao poljoprivrednike da izađu na izbore i glasaju „imajući u vidu svoju sudbinu“.

Poljoprivrednici su tražili isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, ukidanje akcize na gorivo kako bi se smanjila njegova cena, isplatu zaostalih dugova po osnovu sadašnjih subvencija i kontrolu uvoza mleka u prahu i mesa.

Kleut je rekao da ponuda drževe o jednokratnoj pomoći od 4.000 dinara po hektaru ne bi stabilizovala proizvodnju ni u ovoj godini, a još manje bi uticala da se ona održi u istom obimu narednih godina.

Dodao je da je 100 kilograma mineralnog đubriva prošle godine koštalo 4.000 dinara, a da sada za duplo veći iznos može da se kupi samo 65 kilograma, što pokazuje koliko su porasli troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Od pet zahteva Vladi Srbije, ponuđeno je samo ispunjenje jednog, jednokratno povećanje subvencija, a to nije rešenje, već tražimo sistemsko uređenje te finansijske podrške. Za zahtev o isplati dugova po osnovu neisplaćenih subvencija, dobili smo samo obećanje da će biti isplaćene sredinom marta“, rekao je Kleut.

Istakao je da je netačna tvrdnja ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se ne uvozi mleko u prahu, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da su uvezene ogromne količine, a slična je situacija i sa uvozom mesa.

Kleut je rekao da su poljoprivrednici izuzetno nezadovoljni i činjenicom da je odbijen i zahtev za ukidanjem akcize na gorivo kako bi moglo da pojeftini, čime bi se smanjili i troškovi poljoprivredne proizvodnje.

(Beta, Foto: N1)