Skip to main content

Federacija obeležava Dan nezavisnosti BiH, u Republici Srpskoj običan radni dan

Jugoslavija 01. mar 2022.
< 1 min čitanja

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i prethodnih godina, danas se obeležava samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj to uobičajeni radni dan.

U Federaciji BiH obeležavaju 1. mart 1992. godine, kada je većina Bošnjaka i Hrvata na referendumu glasala za „suverenu i nezavisnu BiH“.

Taj referendum su većinski bojkotovali Srbi u BiH, koji su prethodno, krajem oktobra 1991. godine održali plebiscit o ostanku BiH u sastavu tadašnje SFRJ.

Na Baščaršiji, kod stare pravoslavne crkve, 1. marta pucano je na srpske svatove i ubijen je Nikola Gardović, a srpski predstavnici ubistvo srpskog svata smatraju jednim od okidača početka rata u BiH.

U Sarajevu je danas nizom manifestacija počelo obeležavanje Dana nezavisnosti BiH. Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, spomeniku ubijenoj deci Sarajeva i kod Večne vatre položeni su venci i cveće.

Dan nezavisnosti svim građanima čestitao je Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, kao što smo je i ranije“, naveo je Komšić.

Čestitku je uputio i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, navodeći da onima koji „u miru političkim sredstvima pokušavaju realizovati ono što ni u ratu nisu“, poručuje da se „okanu ćorava posla“.

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović čestitao je građanima BiH „30 godina slobode„.

„Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i jednu državu. Odbranili smo slobodu i odbranićemo je. Uprkos političkim problemima koje imamo, BiH jeste stabilna i sigurna zemlja“, kazao je Izetbegović.

Govoreči o dešavanjima u Ukrajini, rekao je da će to „probuditi Evropu“.

„Evropa se brani u Ukrajini, na izvestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini i mislim da će to biti u redu“, rekao je Izetbegović.

Još je kazao da „Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život onako kako su to bili ljudi u Sarajevu da polože živote braneći slobodu“.

(Beta)