Skip to main content

BOJAN KOSTREŠ: Bez podrške ovakvom zakonu

Autonomija 02. мар 2009.
2 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgBojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, govorio je za „Danas“ o Nacrtu zakona o prenosu nadležnosti i Predlogu statuta.
– Zakon o prenosu nadležnosti Vojvodine nije regulisan kao krovni zakon, odnosno leks specijalis, većsamo kao jedan od zakona i to je jedna od naših najvećih zamerki ovom aktu koji i inače ima niz manjkavosti. Ukoliko ne dođe do ozbiljnih izmena Nacrta zakona, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u republičkom parlamentu neće ga podržati. Pre toga ćemo, naravno, pokušati da se dogovorimo – ističe za „Danas“ Kostreš.
Koje su te manjkavosti?
– Ustavom Srbije određeno je da će zakon o nadležnostima Vojvodine definisati izvorne i prenesene nadležnosti Pokrajine. Posle prvih čitanja Nacrta zakona ne vidi se koje su to izvorne nadležnosti. Tu je samo splet prenesenih nadležnosti. Takođe, imovina APV stavljena je u drugi plan, iako je ona za nas bila jedno od najvažnijih pitanja.
Premijer je nagovestio da će imovina i finansiranje biti regulisani nekim novim zakonima?
– To govori o nespremnosti Vlade Srbije da zaista učestvuje u prenosu nadležnosti na Vojvodinu i definisanju vojvođanske autonomije. Kažu da će učiniti sve da se Vojvodini vrati autonomija, a onda ne urade ništa. Predlog statuta je u pokrajinskoj skupštini usvojen oktobra 2008, danas je kraj marta 2009, a zakon o nadležnostima još nije gotov. To je jedna potpuno neodgovorna politika Vlade Srbije. Ipak, pojedini ministri poput Olivera Dulića i Saše Dragina završili su posao onako kako se od njih očekivalo.
Može li se desiti da LSV, zbog odugovlačenja sa usvajanjem statuta u Skupštini Srbije, svoj revolt izrazi bojkotovanjem Vladinih zakona u parlamentu?
– Pre dva meseca mi smo jasno i glasno rekli da svi oni ministri koji budu opstruisali donošenje statuta Vojvodine ne mogu da očekuju našu podršku u parlamentu za zakone koje oni predlažu. Međutim, ne bih išao tako daleko da pričam da ćemo rušiti Vladu. Optimista sam i verujem da ćemo sve nesuglasice rešiti, ali svi treba da znaju da Liga kada su u pitanju interesi Vojvodine nije spremna da se povlači. Uostalom, i vlada Zorana Živkovića je pala jer nismo glasali za guvernera Narodne banke zato što nije bio ispunjen dogovor da jedan od zamenika bude iz Vojvodine.
Koliko nesuglasice oko zakona o nadležnostima usporavaju usvajanje statuta u republičkom parlamentu?
– Statut Vojvodine je donela Skupština Vojvodine i republički parlament ima dve mogućnosti, da ga prihvati, ili da ga odbije. Ako ga odbije, to je onda vrlo jasna poruka i Vojvodini i EU. Biće potpuna besmislica da neko govori o evropskim integracijama Srbije, a da ne dozvoljava decentralizaciju na svojoj teritoriji. No, hajde da vidimo koje stranke u Skupštini Srbije ne žele da podrže statut Vojvodine i da vidimo zašto su one protiv. Voleo bih da vidim tu situaciju da jedna partija različito glasa u republičkom i pokrajinskom parlamentu.
(Danas)