Skip to main content

Egereši: Odmah promeniti Ustav Srbije

Autonomija 15. jul 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je neophodno “odmah” promeniti Ustav Srbije, ako je strateški cilj države ulazak u Evropsku uniju i decentralziacija.
Egereši je novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da Ustav Srbije nije u skladu sa evropskim standardima, kao i da ne može da omogući “suštinsku demokratizaciju i decentralizaciju države”.
“Ja sam za ustavne promene odmah”, poručio je Egereši i dodao da usvajanju novog ustava mora da prethodi “prava, istinita i suštinska javna rasprava”, što, kako je naveo, nije bio slučaj kada je donošen aktuelni Ustav.
Egereši je izrazio ogorčenje što rasprava o Statutu Vojvodine ni više od sedam meseci nakon roka predviđenog ustavnim zakonom nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije.
Egereši je rekao da je reč o “omalovažavanju” građana Vojvodine i interesa Pokrajine, kao i o dokazu da u Beogradu ne postoji politička volja za suštinsku decentralizaciju države.
“Svi građani žele normalan život, ali decentralizacije nema zbog nespremnosti i nedostatka političkog sluha kod intelektualne, političke i privredne elite iz Beograda, koja čuva svoje pozicije”, kazao je Egereši.
Naveo je da već deset meseci čeka na prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića, čijem je kabinetu, kako je naveo, do sada uputio pet zvaničnih zahteva za prijem.
Egereši je rekao i da je prilikom obilaska Srbije mogao da se uveri da postoji “životna potreba” za regionalizaciju i decentralizaciju države.
“Građani Vojvodine zaslužuju više od ovoga što sada imamo. Borićemo se za to raspoloživim demokratskim sredstvima”, poručio je Egereši.
(Beta)