Skip to main content

Egereši: Evidentan zastoj u usvajanju Statuta

Autonomija 08. дец 2008.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da „i dalje želi da veruje da nema političke pozadine za evidentan zastoj u usvajanju Predloga Statuta Pokrajine“ u Skupštini Srbije.
Kako je saopšteno iz Pokrajinske službe za informisanje, Egereši je, tokom susreta sa austrijskim ambasadorom Klemensom Kojom, rekao da se nada da je usvajanje Predloga Statuta „zastalo iz tehničkih, a ne političkih razloga“.
„S obzirom na 26 oblasti koje se uređuju novim Statutom, kao i zbog već isplaniranih razvojnih projekata, za Vojvodinu bi sigurno bilo mnogo bolje da je on usvojen pre usvajanja novog budžeta“, rekao je Egereši.
Kako je navedeno, Egereši i Koj su razgovarali o regionalizaciji i decentralizaciji Srbije i o inicijativi za osnivanje Dunavskog evroregiona.
„Nakon nedavne posete Strazburu i Briselu i sastanaka sa predsednikom Evropskog parlamenta Hans Gert Peteringom i velikim brojem evropskih parlamentaraca, još više sam uveren da je Srbiji, i u okviru nje autonomnoj pokrajini Vojvodini, mesto u Evropskoj uniji“, naveo je Egereši.
Ambasador Koj je rekao da je Austrija zaineteresovana da nastavi da podržava i pomaže Srbiji na putu evropskih integracija, kao i za sve procese koje integrišu podunavske zemlje.
On je rekao da je inicijativa za osnivanje Dunavkog evroregiona veoma dobra i značajna za Austriju, ali i za ostatak Evrope jer bi takva evroregija spojila Evropu i Austriju, preko Zapadnog Balkana, sa Crnim morem.
Koj i Egereši su razgovarali i o jačanju saradnje Vojvodine i austrijskih pokrajina Stajerska i Gornja Austrija, kao i o predstavljanju Vojvodine na manifestacijama u austrijskom gradu Lincu, koji će 2009. godine nositi titulu evropske prestonice kulture.

(Beta)