Skip to main content

Kostreš: Nedopustiva prodaja NIS-a za 400 miliona evra

Autonomija 08. дец 2008.
< 1 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je nedopustiva prodaja Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra.
Prema saznanjima LSV, u ugovoru čije se potpisivanje najavljuje, između ostalog je navedeno da će Gasprom kupovinom NIS-a imati pravo na upravljanje i eksploataciju vojvođanskih ležišta nafte i gasa, piše u saopštenju.
Dodaje se da, osim što bi to bio jedinstven slučaj u Evropi, treba napomenuti i da vojvođanska ležišta sadrže bilansne rezerve nafte i gasa u vrednosti od 8 do 14 milijardi dolara, u zavisnosti od tržišne cene energenata.
Dodaje se da bi Vojvodini trebalo da pripadne 55 odsto sredstava od prodaje NIS-a, čija je tržišna vrednost 2,2 milijarde evra. „To znači da bi trebalo da dobijemo 1,2 milijarde evra“, dodaje se u saopštenju LSV-a, koji je deo vladajuće većine u parlamentu.
„Ako bi NIS bio prodat za 400 miliona evra, 90 odsto bi iznosilo 360 miliona i izgubili bismo oko 800 miliona evra“, piše u saopštenju.
„Očekujemo da vojvođanska administracija zaštiti interese Vojvođana i da se za tu razliku bori, jer od te razlike mogla bi se osigurati postojeća, ali i otvoriti oko 140.000 novih radnih mesta u Vojvodini“, kaže se u saopštenju.
Dodaje se da je Ustav predvideo da budžet Vojvodine mora iznositi najmanje sedam odsto budžeta Srbije i tu nema mesta za „restrikcije, niti popunjavanje rupa prodajom vojvođanske imovine“.

(Beta)