Skip to main content

Ćorić: Više od 170 prijava za zlostavljanje na poslu

Info 08. дец 2008.
< 1 min čitanja

Koordinatorka Antimobing centra Gradskog odbora G17 plus Dragana Ćorić izjavila je danas da je ta organizacija ove godine iz čitave Srbije dobila više od 170 prijava za zlostavljanje na radnom mestu.
Ćorić je na konferenciji za štampu u Novom Sadu rekla da su žrtve zlostavljanja na radnom mestu „uvek i samo osobe koje se u radu isključivo rukovode principima zakonitosti i pravičnosti“.
„Svako konstatovanje nepravilnosti u radu rukovodilaca, ili možda čak i veći nivo ‘popularnosti’ nekog zaposlenog skoro da su siguran predznak da će ta osoba doći pod udar mobinga“, rekla je ona.
Ćorić je navela da zlostavljanje na radnom mestu postoji pođednako u državnim i privatnim firmama.
Kao načine zlostavljanja navela je – „smenjivanje sindroma „prepunog i praznog stola“, često premeštanje sa jednog radnog mesta na drugo, ucenjivanje žene da ne ostane u drugom stanju ili njeno otpuštanje na prvi znak trudnoće, uslovljavanje dobijanja bolje pozicije u preduzeću preko činjenja nelegalnih ili drugih usluga, ukidanje radnih mesta bez opravdanog razloga i drugo.
Ćorić je podsetila da su ove godine donete „samo“ dve presude za zlostavljanje na radnom mestu, ali da su i one „u ekspresnom roku, otišle u žalbeni postupak“.

(Beta)