Skip to main content

DZVM: Pastor pristao na prekrajanje istorije

Aktuelno 18. mar 2015.
2 min čitanja

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) najoštrije osuđuje sramotno politikanstvo Ištvana Pastora i njegove stranke prikazane u skupštinskom procesu o takozvanim tradicionalnim simbolima Vojvodine, saopšteno je danas iz te stranke.
U saopštenju DZVM se poručuje da je ta stranka sa zaprepašćenjem i nevericom konstatovala da su lider SVM Ištvan Pastor i njegova stranka rukovodeći se usko stranačkim interesima pružili podršku, istorijski gledano dosta diskutabilnom, predlogu takozvanog tradicionalnog simbola Vojvodine.
“U želji da se dodvore svojim koalicionim partnerima na republičkom nivou, oni su se pridružili onim političkim grupacijama u skupštini Vojvodine koje bi da na mala vrata ponovo uvedu miloševićevu politiku prema pokrajini, po principu gde ja stadoh, ti produži”, ocenjuje se u saopštenju.
Posmatrano iz ugla mađarske zajednice, dodaje se, podrška Pastora i njegove stranke takozvanim tradicionalinim simbolima Vojvodine nosi sa sobom još težu poruku, a to je poruka dobrovoljnog pristanka na prekrajanje istorije i pokušaja brisanja iz kolektivne svesti ovdašnjih Mađara nekadašnje državnosti na ovim prostorima, ali i autohtone povezanosti sa vojvođanskom ravnicom.
“Podesećamo da se ova stranka do sada u svojim javnim nastupima prikazivala kao ‘jedini zaštitnik autonomije Vojvodine’, u kampanjama se zalagala za njenu široku autonomiju i za poštovanje ustavom zagarantovanog minimuma od sedam posto. U stvarnosti od njih smo u skorije vreme videli samo da su glasali za Statut koji smanjuje autonomiju Vojvodine, da su dali podršku republičkom budžetu koji ne sadrži obaveznih sedam posto prema vojvođanskom budžetu”, poručili su iz DZVM.
U toj stranci su poručili da se nadaju da će vojvođanski Mađari nakon ovakvih poteza Pastora i njegove stranke uvideti da se radi o pogrešnoj politici jedne grupe ljudi kojoj je bitnije da udovolji presvučenim nacionalistima i kriptošovinistima, nego interesima mađarske zajednice.
“Krajnje je vreme da ih birači kazne na sledećim izborima, te da svoje poverenje preusmere prema onima koji su i unutar mađarskog korpusa vodili principijelnu politiku”, piše u saopštenju DZVM.
(Autonomija)