Skip to main content

Dulić Marković: Jedinstvena procena o poziciji G17 plus

Autonomija 26. dec 2008.
2 min čitanja

ivanadulic.jpgPotpredsednica G17 plus Ivana Dulić Marković izjavila je da će ta stranka imati jedinstvenu politiku i procenu o svojoj poziciji u republičkoj i pokrajinskoj vlasti, ako bude potrebe za preispitivanjem odnosa u vladajućoj koaliciji.
„Ukoliko bi Predsedništvo G17 plus donelo odluku da se izađe iz Vlade Srbije zbog toga što se više ne radi na prioritetima koje zastupamo, a to su brži ekonomski razvoj i pristupanje EU, onda bismo izašli i iz pokrajinske vlade“, rekla je Dulić Marković u intervjuu za sutrašnji novosadski „Dnevnik“.
Ona je izrazila očekivanje da će prvi potez povući Demokratska stranka (DS), ali da još ne može da proceni da li je najava saradnje sa Srpskom naprednom strankom promena politike demokrata.
„Sigurna sam da su građani Vojvodine većinski glasali za koaliciju Za evropsku Vojvodinu i ukoliko DS proceni da je za njih efikasnija koalicija za neku drugačiju Vojvodinu u saradnji s naprednjacima, tu neće biti mesta za G17 plus“, rekla je Dulić Marković.
Ona je odbacila tvrdnje da G17 plus u vladajućoj koaliciji koristi ucenjivački potencijal u odnosu na DS, i ocenila da je saradnja između demokrata i naprednjaka „više nego očigledna“.
„Niti smo bilo čime pretili, niti ucenjivali, već smo uvek insistirali samo na tome da uspostavimo sistem rada u resorima koje vodimo, a uverena sam da je to slučaj i kad je reč o predstavnicima naše stranke u republičkoj vladi“, kazala je ona.
Prema rečima potpredsednice G17 plus, do zaoštravanja odnosa s DS-om u Vojvodini nije došlo zbog kritike predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića na račun lidera G17 plus Mlađana Dinkića, već zbog kampanje koja se vodi protiv G17 plus.
„Za nas je sporno to što je usmeni dogovor između Pajtića i republičkog premijera Mirka Cvetkovića postao važniji od Ustava i zakona i kad je reč o prodaji NIS-a i kad je reč o punjenju vojvođanskog budžeta“, rekla je Dulić Marković.
Pajtić i Cvetković ranije su se dogovorili da se ustavni minimum, koji propisuje da sedam odsto republičkog budžeta pripadne budžetu Vojvodine, obezbedi tako što će Pokrajini pripasti 90 odsto prihoda od prodaje NIS-a, odnosno 360 miliona evra.
„Ovde se pokazuje da je dogovor postao važniji od Ustava, kao što se pokazalo i da za NIS ne važe Zakon o privatizaciji, zakoni o zaštiti životne sredine i mnogi drugi, tako da očekujem da će i ovaj dogovor biti jači od zakona“, ocenila je Ivana Dulić Marković.

(Beta)