Skip to main content

DSS ima 63 amandmana na Predlog statuta Vojvodine

Autonomija 06. окт 2008.
2 min čitanja

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je danas u Novom Sadu da je ta partija izradila svoj predlog statuta Vojvodine i pravnu analizu statuta koji predlaže većina vladajućih stranaka u Vojvodini. Za Predlog statuta vojvođanske vlasti, Koštunica je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da „sadrži više neustavnih odredbi“. „DSS se zalaže za poštovanje pune državnosti Srbije, uz nastojanje da Vojvodina dobije maksimalnu moguću autonomiju u datim ustavnim okvirima“, kazao je lider DSS. Dodao je da se statutom Vojvodine, posle usvajanja Ustava Srbije i više sistemskih zakona, nastavlja sa izgradnjom pravnog ustrojstva zemlje. „Stoga se statutom ne može širiti autonomija Vojvodine van ustavnih normi, niti ona može da ima elemente državnosti“, rekao je predsednik DSS.
Koštunica je najavio da će amandmani DSS na predloženi statut biti predočeni na sednici Skupštine Vojvodine, zakazanoj za 14. oktobar, i dodao da će, ukoliko te primedbe ne budu usvojene, definitivnu ocenu morati da donese Ustavni sud Srbije. Koštunica je naveo da Vojvodina ne može da bude određena kao deo sistema evropskih regija, jer toga nema u Ustavu Srbije, dok Novi Sad nije glavni grad, jer prestonicu imaju samo države, već sedište pokrajinske administracije, rekao je Koštunica. „Teritorija Vojvodine je određena Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srbije i ne može se menjati statutom. To znači da je neustavno formiranje tri vojvođanska upravna okruga, kao i odlučivanje o teritoriji referendumom“, kazao je predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a Zoran Lončar.
DSS, sem toga, ima primedbe i na odredbe o službenoj upotrebi jezika i pisma, o međunarodnoj saradnji Vojvodine, njenim nadležnostima, organizaciji vlasti, izboru sudija i manjinskim pravima, rekao je Lončar. Prema njegovim rečima, DSS će podneti 63 amandmana na Predlog statuta. Lončar je kazao da se u predlogu statuta koji je uradila DSS ne pominje vojvođanksa vlada, već Izvršno veće, i u njemu nema ministara, niti Vojvođanske akademije nauka, kao ni razvojne banke. „U Ustavu se spominju nacionalne manjine, a ne nacionalne zajednice kao što je slučaj u Predlogu statuta, a nije logično da manjine u Vojvodini imaju neka dodatna prava u odnosu na manjine u drugim delovima Srbije. Najzad, vojvođanski simboli, grb i zastava, morali bi da pokazuju da je Pokrajina deo Srbije“, kazao je Lončar.

(Beta)