Skip to main content

Društvo sudija Srbije: Zašto je vlast protiv nezavisnosti sudstva

Aktuelno 23. dec 2020.
< 1 min čitanja

Društvo sudija Srbije je danas saopštilo da mu „nije jasno“ zašto je vlast „toliko protiv nezavisnosti sudstva“.

To saopštenje je objavljeno pošto je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i član Visokog saveta sudstva Vladimir Đukanović danas izjavio u Skupštini Srbije da „pravosuđe ne može biti nezavisno od naroda“ a da se „veza sa narodom “ ostvaruje preko parlamenta.

Društvo sudija Srbije je meeđutim navelo da „nezavisnost sudstva ne znači da se sudstvo udaljava od naroda. Naprotiv, nezavisni sudija je bliži narodu, a dalje je od političke vlasti i bilo kojih centara moći„.

„Nije jasno zašto je politička vlast koju je izabrao narod toliko protiv nezavisnosti sudstva“, ocenilo je Udruženje.

Đukanović je tokom današnje skupštinske rasprave o načinu izbora sudija nekoliko puta ponovio da sudija treba da se „bira jednom zauvek“ i da to treba da čini Skupština, kao „sprega između naroda i suda“.

On tvrdi da one zemlje koje od Srbije traže da političari ne biraju sudije, nemaju takve zakone i da ni kod njih sudstvo nije nezavisno.

Ponovio je da francuski predsednik deklarativno predlaže sudije, a da bi se „kod nas svi pobunili kada bi se predložilo da to radi i predsednik Srbije“.

Đukanović je rekao da ne može Visoki savet sudstva da bude moćniji od Skupštine i da „nije normalno“ to što traži Venecijanska komisija Saveta Evrope – „da sudije same sebe biraju“.

„Evropa želi da nas dresira i da nas uči kako se vrši velika, a kako mala nužda“, rekao je poslanik SNS.

(Beta)