Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Kako je Crkva Srbije zajedno sa državom ubila nauku

Izdvajamo 06. окт 2022.
3 min čitanja

Vijest glasi da je Ministarstvo kulture Srbije prihvatilo ocjenu Radne grupe koja je formirana po njegovom nalogu, da u udžbenicima biologije sedam izdavača treba hitno izmijeniti lekciju o polnom i rodnom identitetu, što je zahtijevao vrh Srpske pravoslavne crkve jer se u njima navodno „propagira rodna ideologija“.

A da izbacimo svetosavlje iz vjeronauke?

U prevodu, Crkva Srbije određuje nauci, naučnicima, pedagozima, didaktičarima i cjelokupnom nastavnom osoblju šta će da bude u udžbenicima najsvjetovnijeg mogućeg predmeta – biologije.

Možete li samo zamisliti šta bi bilo kada bi recimo neko naučno vijeće tražilo da se iz predmetne vjeronauke Crkve Srbije izbaci dio o svetosavlju jer je riječ o sektaškom, militantnom, bizarnom, nacionalističkom kultu koji udara na temelje baš Hrišćanstva. Ne možete, dabome da ne možete!

Ali se zato crkva bori protiv naučno dokazane teorije roda!

Crkvo Srbije, dabome da se u udžbenicima propagira rodna teorija, jer je rod kao i pol pitanje nauke, naučnog mišljenja i naučnog metoda. I kao što postoji vaskolika nauka, tako postoji i rodna podjela u okviru svijeta i biologije i nema to nikakve veze sa ideologijom, ali je Crkvi Srbije, istoj onoj pod čijim okriljem kao štićena lica obitavaju ratni zločinci, pedofili, silovatelji, ubice i ostala ološ, neprihvatljivo znanje, sazanje i spoznajni svijet pod okriljem nauke. E, to je ideologija! Ideologija zla i nazadnjaštva!

Jer je nauka ovoj srednjovjekovnoj svetosavskoj sekti smrtni neprijatelj. Jer se nauka bavi pojedinačnom istinom i opštim istinama.

I kao što su na početku pandemije kovida propagirali zajedničko lizanje kašike u vidu, valjda, širenja zaraze, pa su mnogi i umrli njima na dušu, tako i danas na turbo pogon državnih idiota, zvaničnici Crkve Srbije škope nauku.

A pomenuta država Srbija, koja sa svjetovnom vlašću ima veze koliko i sa demokratijom, nije ni časa časila nego je uvažila naredbu-želju vrha crkve na čelu sa rok-popom Porfirijem da se, kako oni kažu, “sporni sadržaj“ ukloni iz udžbenika.

A eto, zločinci i pedofili ne mogu pred zemaljski sud iz Crkve Srbije, ali po njenom nalogu nauka može marš iz škole.

I da se razumijemo, koncept zatupljivanja ljudi religijom i religijskim dogmama nije nikako nov, niti je nešto posebno originalan. Ali način na koji to radi Crkva Srbije u trećoj dekadi 21. vijeka u najmanju ruku je skandalozan.


Pročitajte još: DRAGAN BURSAĆ: Kolje Šešelj, ali kolje i Crkva Srbije!


Ja vas moram podsjetiti da je Crkva Srbije institucija kojoj se najviše vjeruje u toj i takvoj Srbiji. Naime, prema istraživanju starom 11 godina, a koje je obznanio Radio Slobodna Evropa, za crkvu se opredijelilo i 15,3 odsto anketiranih studenata sa čak 27 beogradskih fakulteta. Dakle, ponavljam, istraživanje je provedeno prije litija, prije klerikalne četničke kontrarevolucije u Crnoj Gori, prije Putinove fašističke invazije na Ukrajinu, prije konačnog turbdizanja Crkve Srbije. Današnji razultati bi bili zastrašujući.

Konačna pobjeda Crkve

I dok se litija u Beogradu, dok se molebani, dok se kandilom i tamjanom kadi grad, logično je da će u takvoj atmosferi inkvizicije nauke da bude sljedeća.

I zato slabašno zvuče riječi profesorke Biljane Stoiljković sa Biološkog fakulteta, koja povodom najave da će udžbenici biologije za osmi razred morati da se mijenjaju  kaže:

„Ovo je pobeda crkve i klerikalnih i konzervativnih struktura u Srbiji. Tako biolozi vide sve što se sada dešava. Ovo nije pobeda ni struke, ni obrazovanja, naprotiv – ovo je udar na obrazovanje“.

Na koncu, u ovako klerikalnoj zajednici, kad se sve kockice poslože: od zlostavljanje žena, pedofilije, ubistava, do kastriranja nauke, nemojte da vas uopšte iznenadi vijest poput ove:

„Bio je jako pobožan momak – Mladić koji je ubio majku plivao i za časni krst“, sjetite se šta je uzrok, a šta posljedica i sjetite se ko abolira ove ubice od činjenja zločina. Na žalost, ovo nije izuzetak, nego patern-pravilo i obrazac.

A zašto vam sve ovo pišem?

U zemlji u kojoj je silovatelj rijaliti zvijezda i koji ne ide iza rešetaka sve dok gazda tabloida koji ga je promovisao to ne kaže, u zemlji u kojoj je ubistvo žene ili silovanje djeteta postalo kao dobar dan, u zemlji koja hita u srednjovjekovlje, institucija Crkve Srbije sa svojim najvažnijim ljudima, udarna ideološka pesnica sa jedne strane i proaktivno zlosretno tijelo, koje zapravo mobilizira ubice i polusvijet, pa ih i štiti dajući im neku vrstu forsaža da rade to što rade.

Vidite, ovdje je nastava biologije najmanji problem!

(Autonomija)