Skip to main content

Građanska Vojvodina organizuje antifašističku tribinu “Buđenje iz ilegale, ima nas!” (VIDEO)

Građani 06. okt 2022.
2 min čitanja

Poštovani prijatelji, drugovi i drugarice, dragi antifašisti,

Pozivamo vas na tribinu “Buđenje iz ilegale, ima nas!” Građanske Vojvodine koja će održati u petak, 7. oktobra, od 19 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), na Spensu (ulaz broj 8, stepenice preko puta suda), a povodom 15. godišnjice velikog antifašističkog skupa koji je Građanska Vojvodina organizovala u Novom Sadu.

Tog 7. oktobra 2007. godine bilo je povoda da ustanemo u odbranu antifašističkih vrednosti i hiljade građana koji su tog dana izašli u protestnu šetnju odbranile su obraz Novog Sada. Danas, 15 godina kasnije, najcrnja ideologija u istoriji čovečanstva ponovo preti da u potpunosti zavlada ovim društvom.

Zato je krajnje vreme za akciju!

Antifašizam nikad više ne sme da bude u ilegali, a posebno u okolnostima kada fašizacija ulazi u najdublje pore društva i zaražava generacije koje dolaze.

Opasnost je utoliko veća jer zombirana ideologija koja je u 20. veku odnela milione života postaje i globalni trend.

Vojvodina je i tada pokazala zube i pružila herojski otpor. Nažalost, antifašistički otpor i danas je pitanje samodbrane, ali i odbrane svih onih civilizacijskih vrednosti i demokratskih tekovina utemeljenih na antifašizmu.

U pitanju je odbrana osnovnih ljudskih prava i sloboda, građanskog dostojanstva, vladavine prava, sekularne države – principa koji se urušavaju pod najezdom novih fašista zaodenutih u ruho “tradicionalizma”, nacionalizma, velikodržavnih projekata…

O tome šta nam se poslednjih decenija desilo i kuda idemo na tribini će govoriti direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić, novinarka Ana Lalić i novinar Darko Šper. Moderator će biti programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

Ima nas! Vidimo se u petak u 19 časova u NDNV-u! Smrt fašizmu!

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar.

(Građanska Vojvodina)