Skip to main content

LSV sutra organizuje protestni skup zbog spornog spomenika nevinim žrtavama

Info 06. okt 2022.
2 min čitanja

"Ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najavila je da će sutra, u petak, 7. oktobra organizovati protestni skup protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45. godine, jer se na spisku “nevinih žrtava” nalaze i dokazani ratni zločinci.

“Mi, antifašisti Vojvodine, ne pristajemo na to da se u Novom Sadu podiže spomenik fašistima, zločincima i ubicama, da se osvetnički ruše tragovi antifašističke borbe i da se sramote i vređaju žrtve”, navodi se u najavi skupa.

Skup će biti održan u 15.30 sati ispred postamenta za spomenik, u blizini hipermarketa Lidl, u naselju Depresija.

Organizacija Antifašistički front “23. oktobar” iz Novog Sada takođe je organizovala protestno okupljanje na istom mestu, 11. jula ove godine, odakla su poručili da takav spomenik ne može da bude podignut u glavnom gradu Vojvodine, jer su na spisku nevinih žrtava i ratni zločinci, koji su odgovorni za organizovanje zločina Novosadske racije, kao i za ustaške zločine u Sremu.

“Komisiju koja je sastavila ovakav spisak ‘nevinih žrtava’ nije vodila namera prevladavanja bolnih perioda naše istorije. Ovu komisiju je vodila jedino i isključivo želja za diskreditovanjem Narodnooslobodilačke borbe i revizijom istorije, a pre svega predstavlja težnju da jedna zločinačka vlast legitimizuje zločine prethodnika”, rekao je na protestu scoiolog Miloš Perović iz Antifašističkog fronta “23. oktobar”.

Dodao je da nisu protiv odavanja počasti onima koji su nepravedno stradali prilikom oslobađanja Jugoslavije od fašističkih okupatora, ali je naveo da se odlučno protive postavljanju spomenika kojim bi bila odata počast onima koji su počinili najveći zločin nad Novosađanima u istoriji grada.

Pred više stotina ljudi, aktivisti su bili razvili transparent “Neće proći”.

Aktivisti su pročitali i spisak sa nekim od imena kojima se podiže spomenik, a koji su osvedoćeni ratni zločinci.

Među onima kojima se podiže spomenik je Mikloš Nađ, okupacioni gradonačelnik Novog Sada, odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, zatim Đula Kramer, član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine, Đula Zombori, upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu, koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Na spisku su i Geza Batori potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine, potom Milan L- Popović, zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije, Jožef Heđi, pripadnik organa Kontrašpijunaže, koji je lično zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

Na spisku je i Imre Balog, koji je tokom racije ubijao muškarce i žene, i koji je lično bajonetom ubijao decu, što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Tu je i Jelena Nađ, odgovorna kao podstrekačica na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine, zatim Lajoš Radosavljević, koji je odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu, Janoš Tot, koji je učestvovao u masovnim ubijanjima i bio saučesnik u ubistvu devet članova porodice Kolarov – Mašin.

(Autonomija)