Skip to main content

Dačić: SPS je za autonomiju Vojvodine

Autonomija 27. feb 2009.
2 min čitanja

ivica-dacic.jpgMinistar unutrašnjih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da se ta stranka zalaže za autonomiju Vojvodine.
“Mi nemamo razloga da osporavamo ono što je ustavna obaveza, ili mogućnost, da Vojvodina treba da ima svoj statut”, kazao je Dačić novinarima u toku posete pokrajinskom parlamentu.
“U svim razgovorima i izradi zakona o nadležnostima koje treba da vrši Vojvodina jedino insistiramo na tome da se ne ide van onoga što propisuju ustavni okviri za autonomiju Pokrajine”, rekao je lider socijalista.
Dodao je da SPS nije za to da se bilo kakvim dokumentom, pa ni statutom, “stvara neka država u državi, već autonomija Vojvodine treba da bude u okviru nadležnosti koje definiše Ustav Srbije”.
Prema njegovim rečima, pojedine nesuglasice u vladi oko Statuta Vojvodine biće rešene kroz zakon o nadležnostima Pokrajine.
Lider SPS je kazao da “tu nema političkih problema, već ustavno-pravnih pitanja koja treba razrešiti kroz proces realizacije zakona o nadležnostima”.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kazao je ranije danas da Statut Vojvodine menja Srbiju.
“I treba da je menja, zato što se stvaraju preduslovi za decentralizaciju i regionalizaciju, jer samo autonomna i razvijena Vojvodina predstavlja modernu, snažnu, demokratsku, pa i evropsku Srbiju”, izjavio je Egereši prilikom redovnog mesečnog susreta sa novinarima u Skupštini Vojvodine.
“Želeli smo otkloniti strah od autonomije. Mi ne plašimo građane, već nudimo model i rešenje za sve nas, jer pitanje demokratizacije i decentralizacije Srbije nije pitanje samo Vojvodine, nego i svih građana naše zemlje”, kazao je on.
Egereši je izrazio nadu da će se u martu predlog Statuta Vojvodine naći na dnevnom redu republičkog parlamenta.
(Beta)