Skip to main content

Egereši: Očekujem potvrdu statuta u martu

Autonomija 28. feb 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši očekuje da će predlog statuta APV u martu biti potvrđen u Skupštini Srbije. On je juče novinarima rekao da “političke igre” oko tog akta ne mogu sprečiti njegovo usvajanje. On je, međutim, dodao da nema zvanične informacije o toku usaglašavanja zakona o nadležnostima Vojvodine, čiji predlagač će biti Vlada Srbije, a koji bi pred republičkim poslancima trebalo da se nađe paralelno sa statutom.
Egereši je rekao da je promocija najvišeg pravnog akta Pokrajine po gradovima centralne Srbije pokazala da “naš statut menja Srbiju, jer se stvaraju pretpostavke za decentralizaciju i regionalizaciju države”. On je kazao da je u predstavljanju statuta bilo snažnih reakcija, od kritike do odobravanja, ali i da je ova promocija pokazala da u svim delovima Srbije postoji potreba i želja građana za ubrzanjem procesa decentralizacije.
– Potvrdilo se da statut nije pitanje samo Vojvodine već i svih građana Srbije. Mi smo želeli da otklonimo strah od autonomije i strah od Vojvodine i da ponudimo rešenje – rekao je Egereši.
Izrazio je zadovoljstvo što su svi gradovi u kojima je do sad održana prezentacija statuta APV prihvatili ideju da s Vojvodinom otvore zajedničku kancelariju u Briselu. Predsednik Skupštine Vojvodine najavio je da će statut biti predstavljen i lokalnim vlastima u Novom Pazaru, te da će se o terminu te posete usaglasiti s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, koju je pohvalio za izuzetnu saradnju u kampanji promocije vojvođanskog statuta po centralnoj Srbiji.
Egereši je kazao i da će se krajem aprila u Skupštini APV održati konferencija na kojoj će učestvovati predstavnici evropskih regija koje već imaju kancelarije u Briselu, kako bi ovdašnjoj javnosti preneli svoja iskustva i prednosti takvih predstavništava kod lobiranja za pristup evropskim fondovima.
Šef vojvođanskog parlamenta najavio je da će od 16. do 18. aprila biti održana manifestacija “Dani Vojvodine” u Istri. On je izrazio zadovoljstvo i zbog ključne uloge vojvođanske skupštine u uspostavljanju parlamentarne saradnje između pokrajinskog, ali i republičkog parlamenta s parlamentima u regionu. Naveo je da su u tom pogledu učinjeni prvi koraci u jačanju veza parlamentaraca iz Srbije s parlamentarcima iz Republike Srpske i iz Hrvatske, navodeći da će se ta saradnja proširiti i na druge parlamente u regionu.
(Dnevnik)