Skip to main content

Da li je veštačka inteligencija pouzdana?

Građani 30. mar 2023.
2 min čitanja

Ko je odgovoran ako AI napravi grešku i napiše lažne vesti?

Sigurno ste se u jednom trenutku susreli sa generisanom slikom ili tekstom od strane veštačke inteligencije, a da toga niste bili svesni. Mesecima unazad mediji izveštavaju o novim otkrićima savremene tehnologije. I dok ona polako ulazi u naše domove, mi se pitamo hoće li jednog dana zauzeti i naše mesto na poslu?

Godinama unazad se pričalo kako ćemo u budućnosti imati leteća kola, ali umesto kola dobili smo čet GPT, još jedan proizvod koji nam je izrodila veštačka inteligencija.

„Čet GPT nije prva verzija tog modela već je to neki model prirodnog jezika koji se razvija već šest godina unazad, a sada je toliko popularan jer je sada bolji nego ikad“, kaže Miloš Lepotić, content i copywriter.

On smatra da je vreme da oberučke prihvatimo primenu veštačke inteligencije u svim poljima kako bi sebi olakšali posao.

Uz pomoć algoritma i modela mašinskog učenja, veštačka inteligencija (AI) sada može da kreira ubedljive priče, marketinške sadržaje, pa čak i same članke. Ali šta to znači za pisce? Da li je AI prijatelj ili neprijatelj?

Pa, sve zavisi koga pitate. Neki tvrde da je AI vredan alat koji može da pomogne piscima da uštede vreme i generišu više sadržaja, dok se drugi birnu da će AI zameniti ljude u poslovima, a evo i šta kažu studenti.. Pogledajte u video-anketi:

Jedna od značajnih prednosti veštačke inteligencije je što može da analizira ogromne podatke i da ih posle koristi za generisanje sadržaja. Međutim, taj sadržaj nije toliko kvalitetan, a i pitanje je da li je pristrasan.

„Ono što znamo iz nekih prethodnih softverskih rešenja koje su koristile baze, jeste da oni znaju da neguju pristrastnost koju vi možete da pronađete generalno na sadržajima na mreži“, objašnjava vanredna profesorka na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Jelena Kleut.

Dakle, ako je novinski članak napisao u potpunosti čet GPT, kako možemo da znamo da je nepristrasan i činjeničan? Ko je odgovoran ako AI napravi grešku i napiše lažne vesti? Sve su to pitanja na koja moramo dobiti u budućnosti odgovor kako bismo došli do rešenja.

„Gde god imate jedan proces u onlajn svetu možete da uradite reverzibilni proces ili da ga vratite nazad, tako da mislim će porasti i broj softvera i njihova pouzdanost“, rekla je Kleut.

Veštačka inteligencija pravi talase u kreativnoj industriji, uključujući i svet pisanja. Iako ima potencijala da unapredi sadržaj koji generiše, moramo uzeti u obzir etička pitanja koja se nameću korišćenjem AI.

Da li je veštačka inteligencija prijatelj ili neprijatelj piscima je svakako predmet rasprave, ali jedno je sigurno: budućnost pisanja će biti uzbudljiva i puna iznenađenja.

Teodora Ćulibrk (Autonomija, foto: Kako veštačka inteligencija, program dell 2, vidi sebe kao voditelja podkasta)

(Studentski rad iz predmeta Radijsko novinarstvo, u okviru prakse koju Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu – Odsek za medijske studije)