Skip to main content

Centar za demokratsku tranziciju: Smenjivanje direktora policije Crne Gore ‘opasan presedan’

Jugoslavija 30. mar 2023.
2 min čitanja

"Odgovorno bi bilo početi od sebe"

Podgorički Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je danas ocenio da je “opasan presedan” odluka Vlade Crne Gore koja je u tehničkom mandatu, da bez postupka pred nadležnim skupštinskim odborom smeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Vlada Crne Gore smenila je na današnjoj sednici Brđanina pošto je pre nekoliko dana uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević kao deo kriminalne organizacije.

“Pozivanje svakog funkcionera na odgovornost za (ne)činjenje je potrebno i pohvalno”, ali je današnje smenjivanje “dodatno osetljivo pitanje u trenutku kad je Skupština raspuštena, a za tri dana imamo (predsedničke) izbore. Odgovorno bi bilo početi od sebe”, piše na Tviter nalogu CDT-a.

Vlada je za vršioca dužnosti imenovala dosadašnjeg načelnika Centra bezbednosti Budva Nikolu Terzića.

Viši sud u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana pomoćniku direktora policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejanu Kneževiću, uhapšenom pod sumnjom da je povezan s grupom koja se tereti za organizovani kriminal i šverc droge.

Knežević je na saslušanju negirao dela koja su mu stavljena na teret, a, po rečima njegovog advokata, pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva i mogućnosti uticaja na svedoke.

’Odluka o smeni nezakonita, žaliću se’

Smenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da će se obratiti Upravnom sudu u cilju poništenja današnje odluke Vlade.

Brđanin je medijima kazao da odluku Vlade smatra nezakonitom.

Vlada Crne Gore smenila je na današnjoj sednici direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon što je pre nekoliko dana uhapšen njegov pomoćnik Dejan Knežević pod sumnjom da je deo kriminalne organizacije.”

Zoran Brđanin postavljen je za v. d. direktora Uprave policije, ubrzo nakon konstituisanja novih crnogorskih vlasti posle avgustovskih izbora 2020. godine. Vlada ga je imenovala 23. februara 2021. godine na insistiranje Dritana Abazovića, tada potpredsednika u vladi Zdravka Krivokapića.

I ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandra Damjanović, iako su glasali za smenu, istakli su da ona može biti sporna sa stanovišta propisa i procedure.

“Verovatno će biti i predmet preispitivanja pred nadležnim sudom, što je opravdano”, istakao je Kovač, dodajući da je Vladina odluka “politički nepopularna, ali odgovorna”.

(Beta)