Skip to main content

Vasin: Ekonomsko zbrinjavanje žena deo borbe protiv nasilja

Info 08. дец 2008.
2 min čitanja

Vojvođanski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnopst polova Miroslav Vasin izjavio je večeras da je Vojvodina pokrenula program ekonomskog osamostaljivanja žena kako bi se pomoglo ženama koje trpe nasilje u porodici.
Na tribini povodom akcije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Vasin je rekao da nasilje u Srbiji najčešće trpe samohrane majke, Romkinje, žene starije od 50 godina i žene na selu.
On je kazao da se kroz program ekonomskog osamostaljivanja žena stimulišu poslodavci da zapošljavanju ugrožene žene i dodao da je siguran da će Vojvodina odlučno krenuti u borbu protiv nasilja u porodici.
Vasin je rekao da je ove godine potpisano oko 60 ugovora za zapošljavanje i da će projekat biti nastavljen i u 2009. godini, kao i da se planira projekat za zapošljavanje samohranih žena sa decom sa posebnim potrebama.
Pokrajinski sekretar je izjavio i da je osnovna ideja pokrajine da u svakom vojvođanksom okrugu postoji bar jedna sigurna ženska kuća.
Vasin je istakao važnost usvajanja pokrajinske strategije borbe protiv nasilja u porodici, što je prvi takav dokument u Srbiji i jedan od prvih takvih dokumenata u ovom delu Evrope.
„Suština strategija je da su uloge lokalnih samouprava odlučujuće u realizaciji strategije. Za razvijanje strategije u naredne tri godine, sekretarijat je dobio 990.000 dolara od Fonda rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija“, rekao je Vasin.
Osnovni cilj strategije je da u periodu od 2008. do 2012. eliminiše toleranciju prema nasilju u porodici. U okviru nje, naredne godine otpočeće jedinstven način vođenja statistike o nasilju u porodici, a u desetak opština biće otvoreni šalteri za pružanje pravne i druge pomoći ženama koje su potencijalne žrtve nasilja.
„Planirana je i izrada kodeksa za medije, o načinu pisanja o nasilju u porodici, a sve medijske kuće će biti obavezane da o ovoj temi pišu krajne ozbiljno“, rekao je Vasin i dodao da je u planu i izrada jedinstvenog programa postupanja medicinskih, socijalnih ustanova sa žrtvama nasilja u porodici.
„Moramo naći odgovor na jedno pitanje, na krupnu dilemu, da li je jedan nasilnik uvek nasilnik, ili postoji mogućnost da se određen deo nasilnika promeni“, rekao je Vasin.
On je ocenio da je u tradicionalnom društvu gde „vladaju muškarci“ teško započeti borbu protiv nasilja nad ženama i da je situacija još teža na selima.

(Beta)