Skip to main content

Ćirilović: Opština Inđija krši zakone o komunalnim delatnostima i o potrošačima

Vojvodina 30. авг 2022.
5 min čitanja

JKP ne zna kako da naplati svoje potraživanje i prebacuje odgovornost ili na upravnike ili na same stanare

Ukoliko se primeni Izmena Odluke o javnom vodovodu koju su doneli odbornici u Skupštini opštine Inđija na poslednjem zasedanju, biće prekršen Zakon o komunalnim delatnostima ali i Zakon o zaštiti potrošača, ukazuju sagovornici Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra (VOICE).

Naime, profesionalni upravnici zgrada u Inđiji će ovom Odlukom biti zaduženi za očitavanje vodomera u stambenim zgradama, što je mimo Zakona o komunalnim delatnostima. Takođe, prema izmenjenoj Odluci o javnom vodovodu, upravnicima je data mogućnost da taj posao umesto njih obavljaju i sami vlasnici stanova čime se krši Zakon o zaštiti potrošača, saznaje VOICE.

Odluku lokalnih vlasti u Inđiji, predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ iz Novog Sada i potpredsednik  Saveta potrošača Srbije Radomir Ćirilović ocenjuje kao “neverovatnu i nebuloznu.”

Ćirlović kaže da će njegovo Udruženje podneti pritužbu na izmenu Odluke o javnom vodovodu koju je donela SO Inđija republičkoj komunalnoj inspekciji, Ministarstvu građevine i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

ČETIRI GODINE UPRAVNICI RADILI POSAO VODOVODA

Profesionalna upravnica iz Inđije Jelena Škorić napominje za VOICE da ona već četiri godine ukazuje nadležnima iz JKP Vodovod i kanalizacija na problem u stambenim zgradama koji se odnosi na očitavanje vodomera.

Sagovornica VOICE navodi da je u prostorijama JKP Vodovod i kanalizacija  23. septembra prošle godine održan sastanak na kom je predloženo da se u periodu od 25. do prvog  u mesecu otvori telefonska linija za očitavanje pojedinačnih vodomera  ili da se po uzoru na druge lokalne samouprave u mestima koletkivnog stanovanja računa potrošnja po članu domaćinstva. Međutim, posle sastanka prema njenim rečima, ništa se nije promenilo.

“S obzirom da  je JKP Vodovod i kanalizacija  omogućilo da se voda obračunava po članu ili vodomeru isto tako moraju da nađu način kako da očitaju uređaje”, objašnjava Jelena Škorić.

“U zgradama gde se vodomeri nalaze u hodnicima ne vidim zašto je problem da radnici Vodovoda to očitaju. Ovako, ljudima stižu nerealni računi i dolazi do nepotrebnih problema, jer Vodovod ne zna kako da naplati svoje potraživanje i onda prebacuje odgovornost ili na upravnike ili na same stanare”, ukazuje ona.

Dodaje da se obratila i opštinskoj upravi kako bi joj protumačili  opštinsku Odluku o javnom vodovodu.

“Dobila sam potvrdu načelnika Opštinske uprave, Aleksandra Banića da je posao koji obavljam u nadležnosti JKP Vodovod i kanalizacija. Međutim, i pored toga situacija je ostala ista”, kaže Jelena Škorić.

Potvrdu da je za očitavanje vodomera ipak nadležno javno komunalno preduzeća više nije validna jer je  lokalna vlast u Inđiji odlučila da izmeni Odluku o javnom vodovodu.

Inđija

Opštinsko Veće opštine Inđija je na poslednjoj sednici, održanoj 22. avgusta 2022. godine,  usvojilo odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnom vodovodu. Ovim izmenama i dopunama obuhvaćeno je i očitavanje pojedinačnih vodomera u zgradama kolektivnog stanovanja koje se sa JKP Vodovod i kanalizacija prebacuje na „ovlašćeno lice Skupštine stambene zajednice“. Nedelju dana nakon toga, izmenu Odluke potvrdili su i odbornici lokalnog parlamenta u Inđiji.

Profesionalni upravnik zgrade iz Sente Đorđe Vukomirović kaže za VOICE da je u tom gradu sasvim drugačija situacija, jer su za očitavanje vodomera zaduženi inkasanti Vodovoda. Prema njegovom mišljenju, izmena Odluke o javnom vodovodu u Inđiji je “prebacivanje posla na neko treće lice”.

“U Senti glavni vodomer očitavaju inkasanti nadležnog javnog preduzeća, dok je svako ko je ugrađivao naknadno sopstveni vodomer dužan da obaveštava javno komunalno preduzeće o potrošnji vode. Za one ostale, potrošnja se obračunava po članu domaćinstva. Ovo u Inđiji mi se čini kao prebacivanje posla na neko treće lice, da li na upravnika ili vlasnika stana, jednostavno Vodovod to ne bi smeo da radi“, smatra Vukomirović.

„NEZAKONITA ODLUKA“

Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ kaže za VOICE da je izmena Odluke o javnom vodovodu koja su nakon većnika usvojili i odbornici lokalnog parlamenta u Inđiji mimo zakona.

O tome su, ističe Ćirilović,  morali bar da se informišu odbornici  i odgovorna lica koji su predložila ovakvu izmenu Odluke o javnom vodovodu.

„Pre svega, to je suprotno Zakonu o komunalnim delatnostima i Zakonu o zaštiti portrošača, jer lokalna samouprava odnosno opštine i gradovi uređuju komunalna pitanja svojim odlukama na osnovu pomenutog Zakona o komunalnim delatnostima. U Zakonu stoji da je njihova obaveza da vrše očitavanje za prethodni mesec potrošnje u prvim danima tekućeg meseca. Dakle, prebacivanje tereta na druga lica je apsolutno nonsens i nema nikakve veze sa kalkulativnim elementima cene vode. Naturiti nekome da obavlja vaš posao a vi ste tu kalkulisali kubik vode, između ostalog i očitavanjem, vi ste odgovorni za taj vodomer“, objašnjava Radomir Ćirilović.

U obaveštenju JKP Vodovod i kanalizacija prilikom donošenja Odluke o  promeni cena komunalnih usluga, koja se primenjuje od januara ove godine, između ostalog piše da će korekcijom cena (kubik vode po ceni od 63 dinara, dok je pre povećanja cena iznosila 55 dinara) biti  “podignut standard i kvalitet usluga”.

Zahvaljujući povećanju cene kubika vode, prihodi inđijskog Vodovoda su, prema izveštaju JKP Vodovod i kanalizacija, uvećani za blizu tri miliona dinara. Međutim, na terenu se osim cene ništa nije promenilo, kaže Jelena Škorić, jer su posao Vodovoda u stambenim zgradama i dalje obavljali profesionalni upravnici.

On tvrdi da je dodatni problem u Inđiji baždarenje vodomera.

“Zakonska obaveza je da se uređaji servisiraju na svakih pet godina, što nije slučaj ni od strane Vodovoda, niti stanari svoje kontrolne vodomere servisiraju u propisanom roku“, napominje Jelena Škorić.

Stambene zgrade, Inđija

Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ podseća da Zakon o meteorologiji nalaže da se merni uređaj stavlja van upotrebe jer se smatra neispravnim od strane distributera ukoliko je istekao rok baždarenja u skladu sa Pravilnkom, pod zakonskim aktom koji reguliše pitanje periodičnog baždarenja u ovom slučaju vodomera.

„Tim podzakonskim aktom je predviđeno da baždarenje mora da se vrši na svakih pet godina. Ko vrši baždaremja, ko se stara o ispravnosti vodomera? Pa Vodovod, to je njihova zakonska obaveza, a ne potrošača, predsednika kućnog saveta ili profesionalnog upravnika. Naturiti nekome da obavlja vaš posao a vi ste tu kalkulisali kubik vode, između ostalog i očitavanjem, vi ste odgovorni za taj vodomer”, ističe sagovornik VOICE-a.

„AKO JKP NE IZVRŠAVA OBAVEZE, ODUZIMA MU SE LICENCA“

Prema njegovim rečima, potrošač niti bilo koje drugo lice ne sme da prilazi mernim uređajima.

“Šta će se desiti ako neko otkine plombu na vodomeru? To je državna plomba koja garantuje da je vodomer ispravan i da je izvršeno baždarenje i kontrola ispravnosti, koju treba da vrši Vodovod. U tom slučaju vas može Vodovod optužiti da ste pokidali plombu i da vi koji ste zaduženi, koji ste prihvatili tu obavezu na osnovu nebulozne Odluke lokalne samouprave, budete okrivljeni da ste pokušali da trošite vodu mimo mernog uređaja što je krivično delo“, upozorava Ćirilović.

Na ovu Odluku lokalne samouprave može svaki potrošač, svaki subjekt može da uputi reklamaciju nadležnom republičkom ministarstvu i inspekciji zaduženu za komunalnu delatnost, kaže Ćirilović.

„Mnistarstvo građevine je dužno, ukoliko ima elemenata za to, da izvrši inspekcijski nadzor i ukoliko su povređene odredbe Zakona da stavi tu Odluku van snage“, dodaje on.

Ćirilović objašnjava da vlasnik stana ima pravo da očitava potrošnju vode ukoliko Vodovod ne pruža valjanu uslugu. U tom slučaju bi, kaže, lokalna samouprava trebala da oduzme licencu inđijskom Vodovodu.

„Javno preduzeće je dužno da podnese izveštaj o radu i funkcionisanju,  da stavi sebe pod lupu potrošača, da potrošači ocene uspešnost rada javno komunalnog preduzeća. S druge strane, lokalna samouprava je u obavezi da preduzme mere protiv javno komunalnog preduzeća koje svoje obaveze ne izvršava u skladu sa Zakonom i  tehničkim propisima i odlukama lokalna samouprave te da poveri posao nekom drugom. Ovom Udlukom ispada da JKP Vodovod i kanalizacija nije u stanju da vrši očitavanje, što je njihova obaveza“, ukazuje Radomir Ćirilović.

Miodrag Blečić (VOICE)