Skip to main content

Čanak ponovo izabran za predsednika LSV kao jedini kandidat

Info 14. дец 2008.
2 min čitanja

lsv.jpgDosadašnji lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak danas je, kao jedini kandidat, ponovo izabran na tu funkciju.
Za njega je glasalo 910 od ukupno 1.000 prisutnih delegata na Kongresu LSV održanom u Srpskom narodnom pozorištu pod sloganom „U ime budućnosti“.
Čanak je na čelu LSV od njenog osnivanja 1990. godine.
Za zamenika predsednika i generalnog sekretara izabran je Bojan Kostreš, a za potpredsednike stranke Aleksandra Marton, Aleksandar Jovanović i Nada Lazić.
Na današnjem kongresu usvojena je i Povelja o budućnosti LSV.
U Povelji se navodi da LSV zahteva da se Vojvodini vrate zakonodavna, sudska i izvršna vlast, izvorni prihodi i imovina, kao i da se to garantuje Ustavom Srbije.
Navodi se da Vojvodina ima svoju istorijsku, kulturošku, etničku i ekonomsku samostalnost, kao i pravo da odlučuje o svojoj sudbini, koje je stekla sa narodima republika bivše Jugoslavije u zajedničkoj borbi protiv fašizma.
Dodaje se da je Vojvodina bila sastavni činilac bivše SFRJ, u skladu sa njenim, „nikad opozvanim a nasilno pregaženim“, Ustavom iz 1974. godine.
Navodi se da Vojvodina ima nedvosmislenu međunarodnu podršku da joj se vrati autonomija, kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta od 29. septembra 2005. godine, kojom se traži da se Vojvodini vrati autonomija kakvu je imala do 1990. godine.
„Vojvodina je iskreno naklonjena i čvrsto rešena da pomogne razvoj drugih delova Srbije, ali želi da ona utiče na to gde će se, kako će se i s kojim rezultatima trošiti njen novac“, piše u Povelji.
LSV smatra da Vojvodina treba da bude građanska decentralizovana evropska regija, koja obuhvata tri tradicionalne vojvođanske regije – Srem, Banat i Bačku.
LSV je osnovana 14. jula 1990. godine.
Od uvođenja višeštranačja LSV je učestvovala na svim izborima, osim onih za Skupštinu SR Jugoslaviije, u maju 1992, koje je bojkotovala većina opozicionih stranaka.
Najveći uspeh ostvarila je na saveznim i lokalnim izborima u novembru 1996. godine na koje je izašla u okviru Koalicije „Vojvodina“ sa sloganom „Tačku na pljačku“ i osvojila dva poslanička mandata u Veću građana Skupštine SRJ i osam u Skupštini Vojvodine.
Na lokalnim izborima, znacajan uspeh LSV je postigla u Novom Sadu, Kikindi i Zrenjaninu.
Na poslednje parlamentarne izbore u Srbiji u maju 2008. godine LSV je izašla u okviru koalicije „Zajedno za evropsku Srbiju“, koju je predvodila Demokratska stranka (DS).
Koalicija je osvojila 103 mandata u parlamentu Srbije, od čega je pet pripalo LSV.
LSV ima i šest poslanika u Skupštini Vojvodine, nakon pokrajinskih izbora, održanih u maju 2008. godine. LSV ima odbornike u 23 od 45 vojvođanskih opština, sama ili u koaliciji sa DS.

(Beta)