Skip to main content

Čanak pozvao Rusiju da odustane od NIS-a

Autonomija 14. дец 2008.
3 min čitanja

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je danas Rusiju da odustane od kupovine Naftne industrije Srbije (NIS), jer „kupuje kradenu imovinu“.
Čanak je na 6. Kongresu LSV-a pročitao pismo koje je uputio ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Konuzinu u kojem mu je poručio da Rusija pokušava da kupi imovinu koja ne pripada Vladi Srbije.
Čanak je u pismu naveo da je početkom devedesetih godina prošlog veka režim Slobodana Miloševića nasilno prisvojio imovinu Vojvodine, pa i kompaniju Naftagas koja čini najveći deo NIS-a. Lider LSV-a je rekao da se na teritororiji Vojvodine nalaze sva nalazišta gasa i nafte, dve rafinerije, skladište prirodnog gasa, kao i 90 odsto ostale ukupne imovine NIS-a.
„Siguran sam da se slažete da oteto treba da bude vraćeno vlasnicima. Rusiji ne treba sramota kupovine kradene imovine“, poručio je Čanak ambasadoru Rusije. On je dodao da treba očekivati da eventualni potpisani ugovor o prodaji NIS-a Rusiji bude stavljen van snage i najavio da će se LSV potruditi da to bude što pre.
Čanak je u govoru još rekao da se Vlada Srbije „neodgovorno i neprihvatljivo“ ponaša u pregovorima oko prodaje NIS-a i naveo da samo dva ili tri čoveka u Srbiji znaju šta je zapravo dogovoreno sa Rusima.
„Pitanje protivzakonitog i protivustavnog poklanjanja NIS-a je pitanje za koje se tvrdi da će vratiti suerentitet Srbiji na Kosovu, a svi smo svesni da se time samo gubi suverenitet Srbije u Srbiji“, kazao je Čanak.
On je u govoru pred oko 1.000 delegata i delegatkinja na kongresu LSV kazao da ta stranka zahteva novi ustav Srbije, koji će počivati na uvažavanju autonomije Vojvodine i svih drugih prostora u Srbiji, koji takođe treba da budu autonomni kao što su Šumadija, Niški region, Sandžak i Grad Beograd.
„Zahtevamo stvarnu autonomiju, sa zakonodavnom, sudskom i izvrsnom vlašću, izvornim prihodima i imovinom, a ne karikaturu regija“, poručio je lider LSV.
On je ocenio da je raspad bivše SFRJ okončan, ali je dodao da je jedino pitanje na koje nije dat odgovor – pitanje Vojvodine.
„Nije samo Kosovu nasilno ukinuta autonomija Ustavom Srbije iz 1990. godine, već i Vojvodini. A Vojvodina je pre toga imala svoj ustav, svoju narodnu banku, ekonomsku razvijenost na nivou Slovenije i Hrvatske…“, naveo je Čanak.
Ocenio je da polemika koja se povela u javnosti oko novog Statuta Vojvodine liči na „histeriju“ koja je vladala kada je ukidana autonomija ove pokrajine pre 20 godina. On je još ocenio da Srbija ne može da se razvija niti može da bude deo Evropske Unije sve dok se vrednosno ne odredi prema nedavnoj prošlosti, za šta je neophodno da se sprovede proces lustracije.
„Umesto toga, formira se takvo okruženje u kojem se uporno relativizuje krivica za nepojamne zločine, a Demokratska stranka je bila spremna da za partnera u vladi uzme i nereformisani SPS i da se s njim ‘pomiri'“, kazao je Čanak. Prema njegovim rečima, i aktuelna Vlada Srbije pitanju Kosova pristupa bez želje da se napravi korak napred.
Čanak je na današnjem izbornom kongresu LSV jedini kandidat za predsednika te partije. On je lider LSV od njenog osnivanja, 1990. godine. Kongres su pozdravili i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Marko Đurišić, predstavnik Socijaldemokratske unije, predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Endre Pap.
Kongresu u Srpskom narodnom pozorištu prisustvuje ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort (Stephen Wordsworth), kao i predstavnici ambasada Crne Gore, SAD, Poljske i Mađarske. Pozdravna pisma uputili su predstavnici Partije evropskih socijalista, Socijalističke grupe u Evropskom parlamentu, Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, SDP Crne Gore, Stranke nezavisnih socijaldemokrata, Socijalističke internacionale.

(Beta)