Skip to main content

Beč: Na sceni državna strategija poricanja genocida

Autonomija 15. дец 2008.
2 min čitanja

Janja BečSociološkinja Janja Beč Nojman (Neumann) izjavila je večeras da u Srbiji postoji državna strategija poricanja genocida.
„Kao što genocid ne može da se desi bez presudne uloge državne strukture, tako ni poricanje genocida ne može da se izvodi bez državne strategije“, kazala je Beč Nojman na tribini „Zaboravljeni genocid“ u Novom Sadu.
Prema njenim rečima, region bivše Jugoslavije nije samo postratni već i postgenocidni region.
„Potencijal za nasilje u ovom regionu je ekstremno visok, posebno kod mladih ljudi“, kazala je Beč Nojman.
Ocenila je da je potencijal za nasilje naročito visok u Srbiji. „Nasilje koje je emitovano prema spolja vratilo se kući, rat se vratio kući. Ljudi ovde to ne vide jer su se navikli na nasilje, a rat je ovde još uvek aktivan“, kazala je Janja Beč Nojman.
Prema njenim rečima, Srbija je „cementirana ćutanjem“ o ratnim zločinima iz devedesetih, odnosno o zločinima sa kojima je ceo svet upoznat.
Ona je podsetila da je presuda generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću pred Haškim tribunalom prva presuda za genocid koju je ikada u istoriji donelo međunarodno krivično pravo na tlu Evrope.
Sociolog Mirko Đorđević rekao je da se ne slaže sa teorijom da su za počinjene zločine genocida krive isključivo političke i vojne vođe i dodao da ni narodi koji masovno podržavaju takve zločinačke režime ne mogu da budu nevini.
„Lično sam gledao narod kako masovno, veoma masovno nosi poklone i baca cveće na tenkove koji su išli prema Vukovaru“, naveo je Đorđević.
Ocenio je da je u Srbiji na delu revizija istorije, u kojoj se saradnici nacista u Drugom svetskom ratu proglašavaju herojima.
„Danas je (Milan) Nedić junak, heroj, a on je iz kancelarije vođe Hitlerovog Trećeg Rajha dobio pohvalu da je Srbija primer kako se rešava jevrejsko pitanje“, rekao je Đorđević.
Politikolog Pavel Domonji ocenio je da Srbija ne samo da nije sprečila genocid u Srebrenici već ga i nastavlja, pošto izostaje kritičko suočavanje sa prošlošću.
„Nacije koje izbegavaju da se suoče sa prošlošću imaju potencijal da tu prošlost ponove“, kazao je Domonji.
I on je istakao da genocid ne može da bude sproveden bez presudnog učešća države. „Da biste pobili hiljade ljudi, to ne može da ide bez države, ona je ta koja sve organizuje“, kazao je Domonji.
Večerašnju tribinu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)