Skip to main content

Austrijski parlament usvojio rezoluciju o sjećanju na genocid o Srebrenici

Jugoslavija 07. jul 2022.
< 1 min čitanja

"Ratni zločinci današnjice moraju znati da će kad tad dospjeti pred sud"

Austrijski parlament usvojio je jednoglasno rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici.

Inicijativa za usvajanjem rezolucije potekla je od Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske partije (SPO) i NEOS-a, prenosi Tanjug.

Iako Slobodarska partija Austrije (FPO) nije učestvovala u podnošenju inicijative, ona je glasala za njeno usvajanje.

U rezoluciji zastupnici podsjećaju na etnička čišćenja i genocid provedene 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini i ističu da je se taj zločin mora posmatrati kao upozorenje za budućnost.

Rezolucijom zastupnici pozivaju vladu da se i dalje angažiranje na očuvanje sjećanja na genocid, naprimjer i u okviru Ujedinjenih naroda.

“Prošlost mora biti savladana i prevaziđena. Važno je sada održati politički dijalog u regiji kako bi se u budućnosti spriječila eskalacija”, istakla je Bettina Rausch (OVP).

Zastupnik SPO-a Harald Troch pozdravio je jasno izjašnjavanje parlamenta u osudi genocida u Srebrenici.

“Borba protiv rasizma i netolerancije nikada ne staje”, podvukao je on.

Zastupnica Zelenih Ewa Ernst-Dziedzic kazala je da je važno da je austrijski parlament raspravljao o genocidu nad 8.000 Bošnjaka i da ga je kao takvog okarakterizirao.

Njena kolegica bosanskog porijekla, Bedrana Ribo, izrazila je nadu da će što više parlamenata u svijetu slijediti primjer austrijskog.

“Ratni zločinci današnjice moraju znati da će kad tad dospjeti pred sud”, podvukao je zastupnik NEOS-a Helmut Brandstetter.

Za zastupnika Roberta Laimera (SPO) je sjećanje na genocid i solidarnost sa žrtvama od velike važnosti kako bi se stvorila historijska svijest u vezi takvih zločina.

(Al Jazeera/agencije, foto: Pixabay)