Skip to main content

Kostreš: Naprednjačka vlast obustavila evrointegracije Srbije

Info 07. јул 2022.
2 min čitanja

"Podrškom Putinu, ispisivanjem slova ‘Z’, kao simbola ubijanja ukrajinskih civila, po Novom Sadu, vlast svakim danom gura Srbiju u novu izolaciju"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da je vlast u Srbiji obustavila proces evrointegracija, čime je otvoren put za novu izolaciju zemlje i sukob sa demeokratskim svetom.

“LSV sa žaljenjem obaveštava javnost da je vlast SNS-a juče i zvanično obustavila proces pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji. Nakon što je Evropski parlament u svojoj rezoluciji juče postavio jasne okvire Srbiji za pridruživanje, Aleksandar Vučić je u ime vlasti u Beogradu odbacio oba evropska uslova”, ističe se u saopštenju za javnost generalnog sekretara Lige Bojana Kostreš.

Kostreš je naveo da je posle odbijanja Vlade Srbije da se pridruži jedinstvenoj evropskoj osudi ruske agresije na Ukrajinu i da se svrsta na stranu slobode i demokratije – stigao odgovor u vidu posete nemačkoj kancelara Šolca, koji je kao uslov za pridruživanje Srbije sankcijama naveo i neophodnost priznanja Kosova.

On je podsetio da je na sličan način i u vreme režima Slobodana Miloševića tokom 1990-ih vlast u Beogradu propuštala šanse za dogovor i inatila se čitavom demokratskom svetu, dobijajući sve teže uslove za Srbiju.

Naprednjački režim je svojom politikom doveo do najtežih uslova za pridruživanje naše zemlje EU. Podrškom Putinu, ispisivanjem slova ‘Z’, kao simbola ubijanja ukrajinskih civila, po Novom Sadu, naprednjačka vlast svakim danom gura Srbiju u novu izolaciju”, ukazao je Kostreš.

On je pozvao vlast da bez odlaganja jasno svrsta Srbiju na stranu svih demokratskih država Evrope i sveta i zavede sancije Rusiji, te da se prekine blokada pregovora sa Kosovom i huškanje na novi sukob kako bi se briselski dijalog nastavio u interesu i Srbije i Kosova.

“Pošto EU ne želi da se pridruži Srbiji, već Srbija Uniji, LSV pita da li ovo i zvanično znači kraj procesa pridruživanja Srbije Evropi. Srbija nema ni potencijala, ni snage za još jedan veliki sukob sa demokratskim svetom i još jedno padanje u bedu i izolaciju”, poručio je Kostreš.

(Autonomija)